Στην ελληνική αποστολή που συνόδευσε χθες στις Βρυξέλλες τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά την πρόσκληση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, βρισκόταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, ο συντονιστής της ομάδας διαπραγμάτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης. Όχι και ο Γιάνης Βαρουφάκης. Όπως ακριβώς έγινε και στη Ρίγα.  

Ο υπουργός Οικονομικών, σε ερώτηση δημοσιογράφου για τους λόγους που δεν μετείχε της ελληνικής αποστολής στις Βρυξέλλες, έδωσε την απάντηση «ο κ. Σόιμπλε πάει;» 

Λάθος απάντηση ενός έξυπνου ανθρώπου ο οποίος ωστόσο αρνείται να δει κατάματα την πραγματικότητα γιατί απλά δεν του αρέσει. Φυσικά και ο κ. Σόιμπλε δεν πάει, αλλά όταν η συνάντηση είναι μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ελλάδας, δεν θα μπορούσε να πάει. Ενώ ο Βαρουφάκης είναι ο υπουργός Οικονομικών της χώρας που διαπραγματεύεται, που ψάχνει τη συμφωνία, κρατώντας ταυτοχρόνως ανοικτό και το παράθυρο της ρήξης. Εάν στις κρίσιμες αυτές στιγμές ο Πρωθυπουργός δεν νοιώθει την ανάγκη να έχει δίπλα του τον υπουργό Οικονομικών… φασκελοκουκούλωστα. 

Η διαπραγμάτευση βαίνει προς το τέλος της μετά από συζητήσεις, διαφωνίες, πιέσεις, εκβιασμούς και διαγκωνισμούς μηνών. Άσχετα με την τελική κατάληξη, άσχετα με το χρονοδιάγραμμα, μαζί με τη διαπραγμάτευση τελειώνει και ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ή μάλλον, ο Βαρουφάκης έχει τελειώσει από καιρό και παριστάνει ότι δεν το γνωρίζει.  

Θα τον θυμόμαστε για τις δηλώσεις του, τις αυτοδιαψεύσεις του, τις παραξενιές του. Όχι όμως και για το έργο του το οποίο θα παραμείνει αδιευκρίνιστο και αμφιλεγόμενο.  

Ο Γιάνης Βαρουφάκης- το λένε και πολλά στελέχη της κυβέρνησης, πολιτικά αυτοκτόνησε. Ξέμεινε στις μέρες των αγανακτισμένων της πλατείας Συντάγματος. Λάτρεψε τα τηλεοπτικά παράθυρα από τη στιγμή που βγήκε σ’ αυτά προβλέποντας ων ουκ έστιν αριθμός τη χρεοκοπία της χώρας. Και έμεινε δέσμιος αυτών (των τηλεπαραθύρων) εμπλουτίζοντας ως υπουργός την «βεντάλια» με συνεντεύξεις και δηλώσεις σε εφημερίδες, ακόμα και με life style φωτογραφίσεις.  

Το υπερτροφικό «εγώ» τον οδήγησε σε διαδοχικές γκάφες- επισημαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ- και σύντομα μηδένισαν την χρησιμότητά του. 
«Οι φήμες για την επικείμενη παραίτησή μου είναι (για πολλοστή φορά) κατάφωρα πρόωρες», σχολίασε στο Twitter, με αφορμή τις φήμες που τον έφεραν να παραιτείται λόγω της υπόθεσης Παναρίτη. Οι πληροφορίες όμως, επιμένουν ότι οσονούπω θα του… κουνήσουν το μαντήλι.