Την αποκάλυψη πως την πρώτη εβδομάδα που ανέλαβε τα καθήκοντά του δέχθηκε απειλή από ευρωπαίο υψηλόβαθμο παράγοντα έκανε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Όπως είπε στα «Παραπολιτικά FM» ο υπουργός Οικονομικών, ο παράγοντας τον απείλησε με έλεγχο στην κίνηση των κεφαλαίων (capital controls), εάν η κυβέρνηση δεν υπογράψει μνημόνιο. 

«Να το επιβάλλουμε από μόνοι μας;» διερωτήθηκε ο κ. Βαρουφάκης.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι θα υπάρξει συμφωνία και μάλιστα πριν τις 30 Ιουνίου και πρόσθεσε πως «χρειάζεται συνέντευξη Τύπου Μέρκελ-Τσίπρα για να δηλώσουν ότι η διαπραγμάτευση τελείωσε».

Παράλληλα, αναφερόμενος στη συμφωνία, ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για «πολύπλοκη διαπραγμάτευση που δυναμιτίζεται από την εσωτερική διαφωνία των δανειστών, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου» και πρόσθεσε πως:

Η εσωτερική διαφωνία των δανειστών είναι το μόνο θέμα, κατά τα άλλα οι συζητήσεις γίνονται σε καλό και θετικό κλίμα.

Εξέφρασε ταυτόχρονα τη βεβαιότητά του πως θα βρεθεί λύση και σημείωσε πως όσο πιο κοντά φτάνει το τέλος της διαπραγματευτικής διαδικασίας, τόσο πιο πολύ σκληραίνει η στάση των δανειστών.

Παράλληλα πρότεινε κοινή συνέντευξη τύπου των Αλέξη Τσίπρα, Άνγκελα Μέρκελ, Κριστίν Λαγκάρντ και Μάριο Ντράγκι κατά την οποία θα ανακοινωθούν οι βασικές αρχές των προτάσεων προκειμένου να υπάρξει αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας που θα δώσει σήμα στις αγορές ότι η διαπραγμάτευση τελείωσε.

Ερωτηθείς για το αν αύριο η Ελλάδα θα πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ απέφυγε να απαντήσει λέγοντας ότι το ελληνικό δημόσιο στοχεύει πάντα στην αποπληρωμή όλων των δικαιούχων.

Σχετικά με την αύξηση του ΦΠΑ που ζητούν οι δανειστές είπε πως δεν υπάρχει περίπτωση να υποστηρίξει αυτό που θέλουν και επανέλαβε πως δεν θα αλλάξει τίποτα στα νησιά έως το Σεπτέμβριο.

Σχετικά με τις αντιδράσεις για το διορισμό της Έλενας Παναρίτη ως εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ τόνισε ότι η πρόταση για το διορισμό της ήταν δική του και του Γιώργου Σταθάκη.

«Εγώ επέμεινα, ο πρωθυπουργός τη στήριξε, αλλά η ίδια έκρινε ότι δεν είναι κάτι που ήθελε να κάνει μετά τον ορυμαγδό των αντιδράσεων. Είναι αρνητική εξέλιξη. Αυτό είναι πρόβλημα για μας. Θα αποφασίσω σήμερα ή αύριο για το ποιος θα την αντικαταστήσει» είπε χαρακτηριστικά.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις τόνισε πως η κυβέρνηση δεν είναι δογματική αλλά το ζήτημα είναι το σε ποιες ιδιωτικοποιήσεις αναφέρεται κάποιος.

«Για τη ΔΕΗ είμαι κάθετα αντίθετος. Για ένα λιμάνι ή τους σιδηροδρόμους, θα έλεγα ότι θα εκτιμήσω πρώτα τις προσφορές των ιδιωτών».

Τέλος όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως δεν μπήκε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η προεκλογική δέσμευση για κατάργησή του καθώς αποτέλεσε διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης.

«Αφού κλείσει η διαπραγμάτευση θα καθίσουμε να στύψουμε το κεφάλι μας για να δούμε πως θα τον καταργήσουμε. Είναι σκάνδαλο αυτός ο φόρος» σημείωσε.