current views are: 1

4 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση11:47

Γαλλικός Τύπος: Σημεία προσέγγισης Τσίπρα-δανειστών

Στη χθεσινή μακρά νύχτα διαπραγματεύσεων και στη συνάντηση Τσίπρα-Γιουνκέρ αναφέρεται ο γαλλικός Τύπος.

Δημοσίευση 11:47’
αρθρο-newpost

Στη χθεσινή μακρά νύχτα διαπραγματεύσεων και στη συνάντηση Τσίπρα-Γιουνκέρ αναφέρεται ο γαλλικός Τύπος.

Στη χθεσινή μακρά νύχτα διαπραγματεύσεων και στη συνάντηση Τσίπρα-Γιουνκέρ αναφέρεται ο γαλλικός Τύπος.

Η Le Monde, με τίτλο «Η Ελλάδα και οι πιστωτές απέτυχαν να λειάνουν τις διαφορές τους», αναφέρει ότι δεν υπήρξε καμία συμφωνία μετά το τέλος του χθεσινού δείπνου εργασίας και παρότι ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ είχε προειδοποιήσει ότι δεν έπρεπε να περιμένουμε πολλά, πολλοί ήλπιζαν ότι η συνάντηση θα ήταν καταληκτική.
 
Η πρωινή έκδοση της εφημερίδας, στην οποία φιλοξενείται το σχετικό ρεπορτάζ, αναφέρεται στον έλληνα Πρωθυπουργό και συγκέκριμένα στη δήλωσή του ότι η ελληνική πρόταση, είναι η μόνη ρεαλιστική στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η Monde σημειώνει πάντως ότι ο χρόνος πιέζει με αιχμή τις άμεσες υποχρεώσεις αποπληρωμών προς ΔΝΤ και ΕΚΤ.

Στη σταθερότητα της πολιτικής γραμμής που τήρησε ο Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, αναφέρεται η Les Echos:

Μέχρι τέλους, ο Έλληνας πρωθυπουργός αγωνίσθηκε ακατάπαυστα για να προωθήσει τις απόψεις του και να προφυλάξει την Ελλάδα από ένα νέο πακέτο λιτότητας. Ούτε μια φορά τους πέντε τελευταίους μήνες δεν παρεξέκλινε από την ιδεολογική του γραμμή. 

Η σταθερότητα του Αλέξη Τσίπρα απέδωσε. Οι Ευρωπαίοι επίσης αντιστάθηκαν, η συναίνεση, όμως, στην οποία κατέληξαν με το ΔΝΤ σηματοδοτεί ξεκάθαρες υποχωρήσεις σε σχέση με το τόσο μισητό μνημόνιο, που επέβαλε την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική της Ελλάδας από το 2010.

«Ύστερα από αγώνα μηνών στην κόψη του ξυραφιού, το τέλος της μάχης διαφαίνεται στον ορίζοντα. Αυτή τη φορά ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει να υπογράψει τη συμφωνία που του προτείνουν οι πιστωτές», τονίζει η συντάκτρια, ωστόσο αναφέρεται στις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει ο κ. Τσίπρας στο εσωτερικό του κόμματός του. 

Σχετικά με τη συνάντηση Τσίπρα-Γιουνκέρ στις Βρυξέλλες, η Les Echos βάζει τίτλο «Επιτέλους, η Ελλάδα και οι πιστωτές επιχειρούν να προσεγγίσουν τις θέσεις τους. Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ επί τω έργω για να αδράξουν μια συμφωνία» τονίζει και αναφέρεται στο τηλεφώνημα που είχαν  οι τρεις ηγέτες και στο οποίο-σύμφωνα με την εφημερίδα- «ο γάλλος πρόεδρος και η γερμανίδα καγκελάριος είπαν στον Τσίπρα ότι η λίστα των  δανειστών δεν αποτελεί τελεσίγραφο».
 
Τέλος, αναφέρεται στις αντικορυόμενες απόψεις Ευρώπης και ΔΝΤ και επισημαίνει ότι «η πρώην τρόικα που ήταν αρκετά διχασμένη, κατόρθωσε την Τρίτη να καταλήξει σε έναν συμβιβασμό», ενώ υπογραμμίζει ότι «το δημοσιονομικό πλεόνασμα, οι συντάξεις και οι συλλογικές συμβάσεις παραμένουν τα ακανθώδη σημεία» των διαπραγματεύσεων.

Για «έσχατες διαπραγματεύσεις» μιλάει η συντηρητική Le Figaro, τονίζοντας: 

Μετά από 20 εβδομάδες «διάλογου των κωφών», ο Αλέξης Τσίπρας και οι πιστωτές, χάραξαν επιτέλους τις κόκκινες γραμμές τους: Από την ελληνική πλευρά, 46 σελίδες με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις και από την πλευρά των πιστωτών μια λίστα για την οποία συμφώνησαν οι υπόλοιπες 18 πρωτεύουσες του Eurogroup η ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Ο συμβιβασμός ή τουλάχιστον η προσέγγιση των δύο κειμένων, ήταν το ζητούμενο της χθεσινής συνάντησης στις Βρυξέλλες.

 
Η Figaro υπογραμμίζει ότι συνταξιοδοτικό και εργασιακά παραμένουν τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης και προκαλούν αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ένα νέο πακέτο λιτότητας θα έθετε σε κίνδυνο την επιβίωση της κυβέρνησης Τσίπρα.

Ο Τσίπρας απειλείται από τους επικριτές (της αριστεράς πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ). Θα είναι δύσκολο για τον Αλέξη Τσίπρα να πετύχει στη Βουλή την επικύρωση μιας πιθανής συμφωνίας με τους πιστωτές, από το σύνολο των βουλευτών του κόμματός του.

«Από την άλλη πλευρά το μέτωπο των πιστωτών θα μπορούσε να διχασθεί, συγκεκριμένα από την πλευρά του ΔΝΤ, εάν η ΕΕ δεν πετύχει τις αλλαγές που θεωρεί απαραίτητες για την τόνωση της ελληνικής ανάπτυξης ώστε να καταστήσει το χρέος μακροπρόθεσμα βιώσιμο» καταλήγει ο συντάκτης του άρθρου.
 
 

 


σχετικα αρθρα