Για λύση βιωσιμότητας για την Ελλάδα έκανε λόγο ο γραμαμτέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε πως «ο πρωθυπουργός πήγε στις Βρυξέλλες για να παρουσιάσει τη δική μας πρόταση». 

«Είναι μια πρόταση που βασίζεται σε δύο κανόνες: εμείς σεβόμαστε κανόνες της Ε.Ε αν και διαφωνούμε και οι εταίροι μας σέβονται το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα. Μια πρόταση βασισμένη στο πνεύμα της συμφωνίας από τις 20 Φλεβάρη. Πατάει στις διαπραγματεύσεις των προηγούμενων τεσσάρων μηνών, δηλαδή λαμβάνει υπ’ όψιν όσα είναι κοινώς αποδεκτά, εμπεριέχει παραχωρήσεις στο πλαίσιο όμως της εντολής που έχουμε, ότι το βάρος δεν μπορεί να ξαναπέσει στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Η πρόταση των εταίρων είναι τέτοια που από τη δική μας πλευρά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Δηλαδή μια πρόταση μέσα σε συνθήκες κρίσης, με την ανθρωπιστική καταστροφή η οποία έχει πλήξει μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας να ζητάνε από αυτή την κοινωνία μέτρα που βάζουν τα φάρμακα στο 11% του ΦΠΑ και την ενέργεια στο 23% ή στις σημερινές συνθήκες ζούγκλας που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία με τις εργασιακές σχέσεις δεν είναι ενδιάμεση ή συμβιβαστική πρόταση να ζητάς μορατόριουμ και να ανοίξει το θέμα από του χρόνου. Για εμάς η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και η σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού είναι το ελάχιστο από την εντολή που έχουμε λάβει για το ζήτημα. Αυτή την στιγμή στον ιδιωτικό τομέα το 1/3 των εργαζόμενων αμείβεται με 300 ευρώ. Σ’ αυτή τη συνθήκη εμείς δεν μπορούμε ν’ απαντήσουμε με μορατόριουμ, επειδή αποσύρουν από το τραπέζι τις ομαδικές απολύσεις. Με βάση όλα αυτά η πρόταση που παρουσίασαν δεν βοηθάει στη διαπραγμάτευση», πρόσθεσε.


Ο κ. Κορωνάκης τόνισε πως «κανένας σήμερα δεν έχει δικαίωμα να παίζει με την Ελλάδα. Στην Ελλάδα τα μνημόνια της λιτότητας, οι συμφωνίες που έγραφαν οι μεσαίοι υπάλληλοι του εξωθεσμικού οργανισμού που λεγόταν «τρόικα», τα νομοσχέδια που πέρασαν τα προηγούμενα χρόνια, έφεραν τη χώρα ως εδώ, σ’ αυτή την κατάσταση της ανθρωπιστικής καταστροφής. Εμείς δεν ήρθαμε, γιατί θέλαμε σώνει και καλά να γίνουμε κυβέρνηση. Εμείς ήρθαμε για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Και μέχρι τελευταία στιγμή θα δίνουμε τη μάχη για λύση εντός της εντολής που έχουμε λάβει και δεν πρόκειται να κάνουμε αποδεκτές προτάσεις που μπορεί να λειτουργούν ως πυροτέχνημα, μπορεί κάποιοι να τις χρησιμοποιούν με βάση το δόγμα του σοκ, για εμάς είναι σα να μη γίνονται. Προτάσεις που πέφτουν στο τραπέζι σήμερα σα να μην έχουν περάσει οι τέσσερις προηγούμενοι μήνες, δεν είναι προτάσεις που σέβονται τη δημοκρατία στην Ευρώπη. Η πρόταση δεν σέβεται την εντολή του ελληνικού λαού, δεν σέβεται το αποτέλεσμα των δημοκρατικών εκλογών στη χώρα. Η κάθε πλευρά μπορεί να έχει διάφορα διαπραγματευτικά όπλα, εμείς καταθέτουμε μια πρόταση που είναι βασισμένη στον κοινό τόπο και τα αποτελέσματα της μέχρι σήμερα διαπραγμάτευσης, η πρότασή μας είναι βίωση λύση για την Ελλάδα και λύση σταθερότητας για την Ευρώπη. Όποιος επιθυμεί να υπάρξει λύση, η πρόταση είναι πάνω στο τραπέζι και μπορούμε να την κουβεντιάσουμε».


Σχετικά με τις αναφορές σε εκλογές είπε πως «καλό θα ήταν να αποδραματοποιήσουμε το θέμα «εκλογές». Αυτή την στιγμή διαπραγματευόμαστε εντός της λαϊκής εντολής. Από την πρώτη στιγμή είπαμε, ότι εμείς θα πρωτοτυπήσουμε. Αν οποιαδήποτε στιγμή δούμε, ότι βγαίνουμε εκτός των ορίων αυτής της εντολής, εμείς δεν θα αυθαιρετήσουμε, το λόγο θα τον έχει ξανά ο ελληνικός λαός. Αν λοιπόν οι φανατικοί της λιτότητας στην Ευρώπη επιλέξουν τον ακρωτηριασμός της Ευρώπης, επιλέξουν μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων, επιλέξουν να συνταγματοποιήσουν τη λιτότητα στη θέση της δημοκρατίας, τότε το λόγο θα τον έχει ξανά ο ελληνικός λαός. Εμείς θα μείνουμε πιστοί και θα δώσουμε τη μάχη μέχρι τέλους για να δοθεί μια λύση που θα δίνει προοπτική στη χώρα και θα κρατάει την κοινωνία όρθια. Από αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε βήμα πίσω».

Τέλος για τη δόση στο ΔΝΤείπε πως «από την πρώτη στιγμή έχουμε υπάρξει συνεπείς με όλες μας τις υποχρεώσεις. Η χώρα όλο αυτό το διάστημα βρίσκεται σ’ ένα ιδιότυπο καθεστώς οικονομικού στραγγαλισμού ως μέσο εκβιασμού και κανένας δεν μπορεί να της ζητήσει τα ρέστα. Γνωρίζανε, ότι εμείς έχουμε τη διάθεση να πληρώσουμε, αλλά γνωρίζουνε επίσης, ότι ποτέ δεν θα βάλουμε σε ρίσκο μισθούς και συντάξεις για να πληρώσουμε μια δόση».