Νέα πρόταση συμβιβασμού έχει στα σκαριά ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ μετά τη χθεσινή μαραθώνια συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μεταδίδει το πρακτορείο MNI.

Σύμφωνα με πηγή της Κομισιόν, ο Γιουνκέρ θα έχει συναντήσεις με συνεργάτες του ώστε να ετοιμάσει τη νέα πρόταση, η οποία θα βασίζεται στις χθεσινές συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ.

«Ο Γιουνκέρ είναι αποφασισμένος να κλείσει το θέμα μέχρι τα μέσα Ιουνίου και να αποφύγει το ενδεχόμενο μίας νέας παράτασης του ελληνικού προγράμματος» δήλωσε στο πρακτορείο η ίδια πηγή.

Σχολιάζοντας τις διαρροές προς τα ΜΜΕ ως προς τα μέτρα που προτάθηκαν από την ελληνική πλευρά, η ίδια πηγή ανέφερε πως τα περισσότερα εξ αυτών έχουν συζητηθεί στο Brussels Group «και συνεπώς δεν είναι καινούργια». Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως ορισμένα μέτρα ως προς τις συντάξεις, τα έσοδα και τις περικοπές, θα μπορούσαν να αντικατασταθούν με ισοδύναμα από την ελληνική πλευρά.

«Χθες, μπήκαν στο τραπέζι διάφορα σενάρια. Ορισμένα εξ αυτών είναι πιο σκληρά από άλλα γιατί πρέπει να γεφυρωθεί το δημοσιονομικό κενό. Δεν υπάρχει τρόπος να παρακαμφθεί. Αλλά δεν υπήρξε μία και μοναδική πρόταση από την Κομισιόν, ούτε μία αντιπρόταση από την ελληνική πλευρά» ανέφερε η ίδια πηγή στο ΜΝΙ που συνέχισε:

Πρέπει να βγαίνουν οι αριθμοί και ψάχνουμε τρόπος να το κάνουμε σε συνεργασία με τους Έλληνες εταίρους μας.

Σε ίδιο μήκος κύματος ήταν και η σημερινή ενημέρωση του εκπροσώπου του Γιουνκέρ Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος αναφερόμενος στο ζήτημα ανέφερε ότι, για μια ακόμη φορά, πρόκειται για τη λεγόμενη «εγγραφολογία» και «φημολογία» και τόνισε ότι θα πρέπει κανείς να βλέπει τη συνολική εικόνα και τα ουσιαστικά ζητήματα, που «δεν είναι άλλα από ορισμένα κενά που παραμένουν και τα οποία πρέπει να γεφυρωθούν μέσα από τις διαβουλεύσεις».

Παράλληλα σημείωσε ότι δεν έπεσε στο τραπέζι η κατάργηση του ΕΚΑΣ παρά μόνο η εξισορρόπησή του, διαψεύδοντας εμμέσως τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και ο οποίος είχε αναφερθεί στο ζήτημα αυτό στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση.

Το MNI αναφέρει παράλληλα πως ο κ. Τσίπρας εξέφρασε χθες την πρόθεσή του να αποπληρώσει την δόση προς το ΔΝΤ ύψους 330 εκατ ευρώ την Παρασκευή.

Το ζήτημα συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση που σύμφωνα με την ίδια πηγή «δεν είναι τόσο δραματικό όπως παρουσιάζεται από τον ελληνικό Τύπο. Πιστεύω πως οι διαρροές που έρχονται από την ελληνική πλευρά είναι μέρος του εξελισσόμενου πολιτικού παιχνιδιού. Αλλά ο Τσίπρας δεν φαίνεται πρόθυμος να συγκρουστεί όσο οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη και διαμήνυσε πως θα πληρώσει το ΔΝΤ».

Άλλη πηγή της ΕΕ δήλωσε πως το ελληνικό ζήτημα θα είναι μέσα στην ατζέντα της συνόδου των ηγετών του G7 που θα συνεδριάσει την Κυριακή.