Η κρίση στην Ελλάδα ενισχύει τον ρόλο του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, εκτιμά η ιστοσελίδα Politico σε άρθρο της.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της έχουν αναβαθμίσει τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του προέδρου της, ως «απαραίτητου διαμεσολαβητή, συχνά σε σύγκρουση με τις κυβερνήσεις των κρατών – μελών».

Σύμφωνα με το Politico, το διακύβευμα είναι η ισορροπία δυνάμεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς υπήρχε πάντα μια φυσική ένταση μεταξύ της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τώρα, ο Πρόεδρος προσπαθεί να γείρει την πλάστιγγα υπέρ της Επιτροπής, υποστηρίζοντας ότι ως πρώτος εκλεγμένος από τους Ευρωπαίους πολίτες Πρόεδρος της Επιτροπής, έχει τη σχετική εντολή.

Στη συνέχεια, παραθέτει σειρά κινήσεων και πρωτοβουλιών του Γιουνκέρ, με τελευταία την πρόσκληση που απηύθυνε στον Έλληνα Πρωθυπουργό για τη χθεσινή τους συνάντηση. Χαρακτηριστική επίσης είναι η θέση του ότι «η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν αποτελεί επιλογή», σε αντίθεση με τις πρόσφατες δηλώσεις ορισμένων εκ των πιστωτών, επισημαίνει ο αρθρογράφος.

Μέρος της στρατηγικής του Γιουνκέρ είναι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να επικαλείται την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, καθώς με τον τρόπο αυτό δικαιολογεί πιο άμεση παρέμβαση της Επιτροπής και μετατόπιση των διαπραγματεύσεων μακριά από αντιπαραθέσεις οφειλέτη-δανειστή.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής θα ήθελε επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, την αποχώρηση του ΔΝΤ, σε σύμπνοια με την Αθήνα, ενώ σημειώνεται ότι η συμμετοχή του Ταμείου στα πακέτα διάσωσης ήταν αμφιλεγόμενη από την αρχή και οι επικριτές του το κατηγορούν για ακαμψία.