current views are: 2

4 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση15:45

Μέτρα-σοκ ζητούν οι δανειστές: EΝΦΙΑ και το 2016 – ΦΠΑ 23% σε ΔΕΚΟ, εισιτήρια, εστίαση

Μέτρα τρία δισ. ευρώ και δύο συντελεστές ΦΠΑ (11% και 23%) περιλαμβάνει η πρόταση των δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση.

Δημοσίευση 15:45’
αρθρο-newpost

Μέτρα τρία δισ. ευρώ και δύο συντελεστές ΦΠΑ (11% και 23%) περιλαμβάνει η πρόταση των δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση.

Μέτρα τρία δισ. ευρώ και δύο συντελεστές ΦΠΑ (11% και 23%) περιλαμβάνει η πρόταση των δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, στα δημοσιονομικά κάνουν εκτίμηση για πρωτογενές έλλειμμα 0,66% του ΑΕΠ το 2015, ζητώντας μέτρα 1,66% του ΑΕΠ (3 δισ. ευρώ) για να επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος 1% για το 2015. Οι δανειστές ζητούν από την Αθήνα πρωτογενές πλεόνασμα 2% την επόμενη χρονιά, 3% το 2017, πριν φτάσει στο 3,5% το 2018.

Στον ΦΠΑ, οι δανειστές ζητούν επιπλέον έσοδα 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) σε ετήσια βάση και δύο (αντί τριών που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση) συντελεστές, έναν βασικό 23% και έναν μειωμένο για τρόφιμα, φάρμακα, ξενοδοχεία και κατάργηση του μειωμένου συντελεστή για τα νησιά, με παράλληλο εξορθολογισμό των εξαιρέσεων. Θέλουν, επίσης, το νέο καθεστώς να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου του 2015. Στο 23% ανεβάζουν τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών και την εστίαση.

Στις συντάξεις οι πιστωτές ζητούν περικοπές. Πιο συγκεκριμένα να εξοικονομηθούν έσοδα ύψους 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) που θα περιλαμβάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων την σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, αύξηση της συμμετοχής στη δαπάνη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αυστηροποίηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και ενοποίηση Ταμείων. Συγκεκριμένα, για όσους θέλουν να βγουν πρόωρα σε σύνταξη από 1η Ιουλίου ζητούν να λαμβάνουν μόνο τη βασική και το υπόλοιπο της σύνταξης συτα 67 έτη.

Στο θέμα των εργασιακών ζητούν διαβούλευση με στόχο την αναθεώρηση των πλαισιών για τις ομαδικές απολύσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ευρώπη. 

Οι απαιτήσεις περιλαμβάνουν και διατήρηση ΕΝΦΙΑ για το 2016.

Παράλληλα γίνεται λόγος για περιορισμό του ορισμού του αγρότη, θα καταργηθούν ευνοικές ρυθμίσεις, καθώς και οι φοροαπαλλαγές στα αγροτικά καύσιμα. Ζητούν ακόμη λήψη μέτρων για την αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων για το 2015 και αύξηση στο 100% της προκαταβολής των φόρων επιχειρήσεων και επαγγελματιών για το 2016.

Προβλέπεται επίσης επανασχεδιασμός και ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογία εισοδήματος με προοδευτικό τρόπο και θέσπιση ποινών για την διασφάλιση της αποτελεσματικής είσπραξης των εσόδων από τη φορολογία εισοδήματος. 

Στις ρυθμίσεις περιλαμβάνεται και η απλοποίηση έως το Σεπτέμβριο του 2015 του σημερινού συστήματος εφαρμογής του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος (μέσω του συστήματος tax credit).

Παρά τις ανακοινώσεις της Νάντιας Βαλαβάνη για άμεση μείωση των αντικειμενικών αξιών, οι δανειστές προτείνουν να παραμείνουν ίδιες οι αντικειμενικές αξίες την περίοδο 2015-2016, καθώς πρέπει να εξασφαλίζουν έσοδα 2,65 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν προϋπολιγιστεί για την επόμενη διετία. 

Οι πιστωτές ζητούν εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν και αφορούν το νέο Ποινικό Δίκαιο για τη φοροδιαφυγή και την απάτη.

Στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης, οι πιστωτές ζητούν μεταρρύθμιση του ενιαίου μισθολογίου, με τη σχετική νομοθεσία να τίθεται σε εφαρμογή έως την 1η Ιανουαρίου του 2016. 

Στο κείμενο δεν γίνεται καμία αναφορά στο ζήτημα του δημόσιου χρέους και πιο συγκεκριμένα στο ενδεχόμενο απομείωσης, ενώ δίνεται διορία στην Αθήνα για να το αποδεχθεί έως τις 14 Ιουνίου.


σχετικα αρθρα