«Προτάσεις ακραίες δεν γίνονται αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση», επεσήμανε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, αμέσως μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε:

Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πολύ τα τελευταία πέντε χρόνια και κάποιοι πρέπει να σταματήσουν να παίζουν παιχνίδια στις πλάτες του.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γιάνη Βαρουφάκη έγινε, προκειμένου να υπάρξει αλληλοενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, ο κ. Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, υπογράμμισε πως η μόνη ρεαλιστική πρόταση είναι αυτή της ελληνικής κυβέρνησης.

«Από τις προτάσεις που ακούσαμε από τους τρεις θεσμούς θέλω να κρατήσω ως βάση συζήτησης τα χαμηλότερα πλεονάσματα, σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα. Βεβαίως υπάρχουν και πολλά άλλα κοινά σημεία» είπε σχετικά με τα ζητήματα όπου υπήρξε σύγκλιση.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για σκληρές προτάσεις των δανειστών. «Οι προτάσεις που επαναφέρουν στο τραπέζι, ιδέες όπως να κοπεί το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους ή να αυξηθεί ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό κατά 10 μονάδες, είναι προτάσεις που δεν μπορούν να έχουν καμία βάση συζήτησης», σημείωσε.

Μαξίμου: Απορρίπτουμε το πακέτο μέτρων Γιούνκερ

Κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι το κείμενο των πέντε σελίδων που παρουσιάστηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες είναι ένα κείμενο το οποίο απορρίπτεται ως βάση συζήτησης, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα το σημείο που αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα. Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα λάβει απόφαση αν και πότε θα υπάρξει κείμενο από την ελληνική πλευρά στην πεντασέλιδη αυτή πρόταση.

Κυβερνητική πηγή σημείωνε ότι θα υπάρξουν διαβουλεύσεις στο επόμενο διάστημα προκειμένου η κυβέρνηση να καταστήσει σαφή την πλήρη αντίθεσή της στο κείμενο αυτό. Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν διάφορες επικοινωνίες του πρωθυπουργού για το θέμα αυτό, ενώ σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει νέα συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Γιούνκερ κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι δεν υπάρχει ακόμα κάποιο φιξαρισμένο ραντεβού.

YΠΟΙΚ: Θα βάθαιναν τη φτώχεια και την ανεργία οι προτάσεις των θεσμών

«Μετά από τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων, οι θεσμοί κατέθεσαν προτάσεις η εφαρμογή των οποίων, κατά την κρίση του Υπουργείου Οικονομικών, δεν έχουν τη δυνατότητα να επιλύσουν τον γρίφο της οικονομικής κρίσης που ενέτειναν οι πολιτικές της προηγούμενης πενταετίας» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ.

«Επιπλέον, οι εν λόγω προτεινόμενες πολιτικές θα βάθαιναν σημαντικά τη φτώχεια και την ανεργία. Η συμφωνία-επίλυση που έχει ανάγκη τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη απαιτεί άμεση μετακίνηση των θεσμών σε ρεαλιστικότερες προτάσεις που να δίνουν την προοπτική της οικονομικής ανάκαμψης και της κοινωνικής ευαισθησίας. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει τέτοιες προτάσεις» σημειώνεται.