Σοκαρισμένος δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος από το «τελεσίγραφο» που παρουσιάστηκε χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες.

Την εν λόγω δήλωση γνωστοποίησε ο δημοσιογράφος του Channel 4, Πολ Μέισον, ο οποίος ανέβασε tweet από την συνέντευξη του κ. Τσακαλώτου:

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μου λέει ότι είναι “σοκαρισμένος” από το τελεσίγραφο που εκδόθηκε χθες το βράδυ.

«Εάν η ευρωζώνη διαλυθεί, θα ενσκήψει μια πολύ επικίνδυνη πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη, δήλωσε εξάλλου κατά τη συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και συντονιστής της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης.

Ερωτηθείς πόσο κοντά θεωρεί ότι βρίσκεται η Ελλάδα σε μια χρεοκοπία, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε:

Νομίζω ότι εάν επικρατήσει η λογική, εάν οι εταίροι της Ελλάδας λάβουν υπόψη τους τη μετριοπάθεια που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να υπάρξει μια καλή λύση.

Όταν ο Μέισον επέμεινε για το χρονοδιάγραμμα, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε: 

Νομίζω στο εγγύς μέλλον. Αλλά η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει, πρέπει να αποφασίσει υπέρ της δημοκρατικής πορείας, της ευέλικτης πορείας, της πορείας η οποία εμπεριέχει κοινωνικές αλλαγές, που ενσωματώνει τις προσδοκίες του κόσμου, που θέλει να ανήκει κάπου.

Όπως είπε «η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει εάν η δημοκρατία μετράει, ότι μπορεί να αλλάξει τα πράγματα, ή ότι είναι ένας θεσμός βασισμένος σε κανόνες υπέρ των πλουσίων».

Ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσεις των αγορών, είπε ότι «οι αγορές μεταβάλλονται από μέρα σε μέρα, δεν είναι σταθερές όσον αφορά την Ελλάδα και μπορεί να αλλάξουν στάση λόγω των ειδήσεων, οι ειδήσεις τις επηρεάζουν περισσότερο από όσο θα έπρεπε από μέρα σε μέρα, διότι τα πράγματα αλλάζουν πολύ γρήγορα.

Ο κ. Τσακαλώτος συμπλήρωσε:

Είμαστε συστημικά υπέρ της Ευρώπης, διότι πιστεύουμε ότι η διάσπαση της Ευρώπης, η διάλυση της ευρωζώνης, θα οδηγούσε σε μια πολύ άσχημη πολιτική κατάσταση, θα οδηγούσε σε ανταγωνιστικές (σ.σ. νομισματικές) υποτιμήσεις, και πέραν αυτού σε εθνικισμούς όπως εκείνοι της περιόδου του (σ.σ. Δεύτερου Παγκοσμίου) Πολέμου, ή ακόμη χειρότερους. Η φιλοευρωπαϊκή στάση μας δεν είναι τακτική, είναι στρατηγική.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις βραδινές δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ είχε τονίσει πως δεν υπάρχει πρόταση «take it or leave it» στο τραπέζι.