Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Σαν «παγοθραυστικό» κινείται η συγκυβέρνηση, προσπαθώντας να διατηρήσει ανοικτό τον δίαυλο ανάμεσα στο παγόστρωμα που δημιουργούν η πίεση των θεσμών από τη μια πλευρά και η αναστάτωση στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων από την άλλη.

Οι Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος έχουν συντονίσει τις προσπάθειές τους και έχουν συμφωνήσει τις «κόκκινες γραμμές» απέναντι στην τρόικα. Είναι προετοιμασμένοι για την πιο αποφασιστική διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των πιστωτών.

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κατέληξαν στην άποψη ότι η ελληνική πλευρά θα επιμείνει στις θέσεις της, που είναι λογικές και μετρημένες και όπου πάει.

Το όριο στις διαπραγματεύσεις είναι αυτό που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δυο αρχηγών και δεν υπάρχουν ιδιαίτερα περιθώρια υποχώρησης από την κυβέρνηση που περιμένει θετικά μηνύματα έπειτα από πέντε χρόνια πίεσης και θυσιών.

Το συμπέρασμα ανώτατων κυβερνητικών πηγών είναι ότι η πίεση που ασκείται είναι απότοκο της σύγκρουσης του ΔΝΤ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το πρώτο να επιχειρεί να σύρει τους Ευρωπαίους στη δική του γραμμή, αν και πολλά μεταβάλλονται.

Έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη προειδοποιούν ότι τα νεύρα είναι τόσο τεταμένα ώστε μεγάλα και μικρά θέματα απειλούν να μετατρέψουν τη Βουλή σε Τέξας! Η κυβέρνηση εισήλθε σε μια περίοδο σκληρής δοκιμασίας και είναι υπαρκτός ο φόβος να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου.

Παράλληλα κυριαρχεί το ερώτημα και τώρα τι θα γίνει μετά το χθεσινοβραδινό ναυάγιο των διαπραγματεύσεων και τα μέτρα –σοκ που παρουσίασε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον Αλέξη Τσίπρα.

Στην κυβέρνηση πάγωσαν από την εξέλιξη, παρά την επικοινωνιακή διαχείριση που έγινε και τη δήλωση του πρωθυπουργού, αν και επιμένουν ότι υπάρχουν «παράθυρα» για συνεννόηση τις επόμενες ώρες. Το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών εκτιμάται γύρω στα 3 δισ. ευρώ, που είναι πολύ δύσκολο να κλείσει αν και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν αποκλείει να υπάρξει σύγκλιση και στην δήλωσή του προσπάθησε να ρίξει τους τόνους και να αποδραματοποιήσει την κατάσταση, καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ενός bank run που δύσκολα θα ελεγχθεί, εκτός κι αν επιβληθεί ένα καταστροφικό capital control.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει σύγκλιση, τότε τα σενάρια εκλογών επανέρχονται καθώς δύο είναι οι κινήσεις της κυβέρνησης. Είτε να υποχωρήσει σε μια επώδυνη συμφωνία η οποία δεν μπορεί ωστόσο να περάσει από τους βουλευτές είτε να θέσει τη συμφωνία στην κρίση του ελληνικού λαού.