current views are: 2

4 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση19:05

La Tribune: Απαράδεκτο και προκλητικό το σχέδιο των δανειστών

«Απαράδεκτο και προκλητικό» χαρακτηρίζει το χθεσινό σχέδιο των πιστωτών η γαλλική οικονομική εφημερίδα La Tribune.

Δημοσίευση 19:05’
αρθρο-newpost

«Απαράδεκτο και προκλητικό» χαρακτηρίζει το χθεσινό σχέδιο των πιστωτών η γαλλική οικονομική εφημερίδα La Tribune.

«Απαράδεκτο και προκλητικό» χαρακτηρίζει το χθεσινό σχέδιο των πιστωτών η γαλλική οικονομική εφημερίδα La Tribune.

«Ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε την πρόταση των πιστωτών, οι συζητήσεις όμως συνεχίζονται. Επομένως το τελεσίγραφο είναι ήδη παρωχημένο. Όμως, ο γόρδιος δεσμός των διαπραγματεύσεων παραμένει και είναι οι συντάξεις» εκτιμά ο αρχισυντάκτης των οικονομικών σελίδων Ρομαρίκ Γκοντέν που αναλύει τα δεδομένα της χθεσινής συνάντησης – θρίλερ:

Στην πραγματικότητα, το μπλοκάρισμα (στις διαπραγματεύσεις) οφείλεται στην ιδεολογική πόλωση των πιστωτών που επικεντρώνουν τη λύση σε μια λογιστική προσέγγιση της οικονομίας. Όμως, η λύση στο πρόβλημα των συντάξεων καθώς και στα άλλα δεινά της Ελλάδας, είναι αλλού : Ευρίσκεται στην ανάκαμψη της οικονομίας, στην επανοικοδόμηση, στην αναδιάρθρωση του χρέους δημόσιου και ιδιωτικού και στην ενεργό καταπολέμηση της ανεργίας. Τότε μόνο η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος θα είναι δυνατή. Όμως, η κατάσταση σήμερα μοιάζει να έχει ξεφύγει τα όρια της λογικής. Γι αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι μόνο η ελληνική πρόταση αποτελεί ρεαλιστική βάση για τις διαπραγματεύσεις.

Συνεχίζοντας, ο αρχισυντάκτης της La Tribune χαρακτηρίζει το τελεσίγραφο που φέρεται να ετέθη ως «μπλόφα»:

Είναι γεγονός ότι το σχέδιο που υπέβαλαν οι πιστωτές στην ελληνική κυβέρνηση είναι πράγματι απαράδεκτο για τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του. (…) Το σχέδιο αυτό, καρπός των δύσκολων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους εκπροσώπους της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, ήταν μια πραγματική πρόκληση. Επρόκειτο για μια νέα “κούρα” λιτότητας που θα εξασθένιζε ακόμα περισσότερο τους πιο αδύναμους. Ήταν επίσης μια προσπάθεια πρόκλησης της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να επέλθει διάσπαση, μέσα από την σαφή θέληση ( των πιστωτών) να πατήσουν πάνω στις κόκκινες γραμμές που έχει χαράξει η κυβέρνηση Τσίπρα για το θέμα των συντάξεων.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός το ξέρει, γι’ αυτό και απέρριψε άμεσα το σχέδιο των πιστωτών» συνεχίζει ο δημοσιογράφος που σημειώνει:

“Δεν είναι μια σοβαρή βάση για συζήτηση” είπε. (…) Ο πρωθυπουργός έδειξε επομένως ψυχραιμία και εκ των πραγμάτων απέρριψε το “τελεσίγραφο”, εάν αυτό ήταν πράγματι τελεσίγραφο.

«Εάν ήταν ένα πραγματικό τελεσίγραφο, τότε θα ήταν αδύνατη η συνέχιση των συζητήσεων. Ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει» καταλήγει ο Γκοντέν εκτιμώντας ότι επρόκειτο για «τελεσίγραφο-μπλόφα».


σχετικα αρθρα