current views are: 1

5 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση04:09

Η τακτική Τσίπρα σήμερα στη Βουλή και η προοπτική των εκλογών

Στο τραπέζι όλα τα σενάρια βάζει η κυβέρνηση συμπεριλαμβανομένου και αυτού της διενέργειας εκλογών.

Δημοσίευση 04:09’
αρθρο-newpost

Στο τραπέζι όλα τα σενάρια βάζει η κυβέρνηση συμπεριλαμβανομένου και αυτού της διενέργειας εκλογών.

Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Στο τραπέζι όλα τα σενάρια βάζει η κυβέρνηση συμπεριλαμβανομένου και αυτού της διενέργειας εκλογών. Μπορεί το Μαξίμου να υποστηρίζει ότι θα καταθέσει αντιπρόταση προς την πλευρά των δανειστών, ωστόσο δεν ποντάρει στην αποδοχή της από τους δανειστές θεωρώντας ότι το δικό τους κείμενο συμφωνίας αποκάλυψε ότι όλους τους τελευταίους μήνες παίζονταν κρυφά παιχνίδια τα οποία δεν είχαν καμία σχέση με την επίσημη διαπραγμάτευση που διεξάγονταν σε επίπεδο Brussels Group

O Αλέξης Τσίπρας αρχικώς θα επιδιώξει να συσπειρώσει το εσωτερικό του μέτωπο. Και εκ των πραγμάτων έχει παγώσει τις εσωτερικές διεργασίες (συνεδριάσεις οργάνων, υπουργικό συμβούλιο) και πετάει το μπαλάκι στην Βουλή προκειμένου εκεί να στριμώξει την αντιπολίτευση καλώντας τα κόμματά της να τοποθετηθούν ευθέως για το τι θα έπρατταν απέναντι στην συμφωνία που έχει κατατεθεί. 

Η προοπτική των εκλογών ενδέχεται να συζητηθεί τις επόμενες ημέρες σε επίπεδο κυβέρνησης όμως, όχι για να οδηγηθεί το Μαξίμου σε ρήξη με τους δανειστές. Μία τέτοια επιλογή θα γινόταν από τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να ανανεώσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και σαφώς πιο ενδυναμωμένος να απευθυνθεί εκ νέου στους πιστωτές της χώρας λέγοντας ότι ο ελληνικός λαός θέλει μία δίκαιη και έντιμη συμφωνία. 

Κι αν ακόμη η επώδυνη πρόταση των δανειστών θα μπορούσε να περάσει από τον ΣΥΡΙΖΑ που βράζει είναι αμφίβολο εάν ο κ.Τσίπρας και το επιτελείο του θα επέλεγαν την ψήφισή της από τη Βουλή. Αφενός διότι δεν περιλαμβάνει καμία πρόταση για το χρέος –επομένως εξ αρχής συζήτηση για νέα συμφωνία και προαπαιτούμενα- κι αφετέρου διότι θα προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Αριστερά ένα τέτοιο δυσβάσταχτο πακέτο μέτρων, πιο πικρό και από το email Χαρδούβελη. 

Ο Αλέξης Τσίπρας θα καταλήξει στις αποφάσεις του τα επόμενα 24ωρα. Θα περιμένει να προηγηθεί η συνάντηση Ομπάμα-Μέρκελ στους G7 και να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Άλλωστε οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες επιμένουν ότι και ο Γιούνκερ ετοιμάζει αντιπρόταση ελαφρώς βελτιωμένη που θα επιδείξει προς την ελληνική πλευρά. Με βάση τα σημερινά δεδομένα εάν δεν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές δύσκολα οι δύο προτάσεις θα μπορέσουν να συγκλίνουν ούτως ώστε να υπάρξει συμφωνία, εκτιμούν κυβερνητικοί παράγοντες.


σχετικα αρθρα