current views are: 1

5 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση07:01

Guardian: Η Ελλάδα ένα βήμα πριν την έξοδο από την Ευρωζώνη

‘Ενα χρονικό των δραματικών εξελίξεων που οδήγησαν στην μη πληρωμή της σημερινής οφειλής στο ΔΝΤ και στην σύμπτυξη όλων των πληρωμών για τις 30 Ιουνίου παρουσιάζει σε άρθρο του ο Guardian, το οποίο υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα πλησιάζει όλο και περισσότερο στην χρεοκοπία.

Δημοσίευση 07:01’
αρθρο-newpost

‘Ενα χρονικό των δραματικών εξελίξεων που οδήγησαν στην μη πληρωμή της σημερινής οφειλής στο ΔΝΤ και στην σύμπτυξη όλων των πληρωμών για τις 30 Ιουνίου παρουσιάζει σε άρθρο του ο Guardian, το οποίο υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα πλησιάζει όλο και περισσότερο στην χρεοκοπία.

‘Ενα χρονικό των δραματικών εξελίξεων που οδήγησαν στην μη πληρωμή της σημερινής οφειλής στο ΔΝΤ και στην σύμπτυξη όλων των πληρωμών για τις 30 Ιουνίου παρουσιάζει σε άρθρο του ο Guardian, το οποίο υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα πλησιάζει όλο και περισσότερο στην χρεοκοπία.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι: « H Αθήνα εκπλήσσει τους δανειστές, λέγοντας ότι θα συγκεντρώσει 1,6 δισ. πληρωμών προς το ΔΝΤ και θα εξοφλήσει στις 30 Ιουνίου. Η Ελλάδα πλησιαζει περισσότερο στην χρεοκοπία και πιθανή έξοδο από την Ευρωζώνη, μετά την αποκάλυψή της στο ΔΝΤ ότι δεν θα μπορέσει να πληρώσει το προγραμματισμένο χρέος ύψους 300 εκατ. ευρώ σήμερα Παρασκευή».

Σύμφωνα με τον Guardian: 

Η κρίση, η οποία μαίνεται για περισσότερο από 5 χρόνια μπήκε σε καινούρια φάση όταν η Αθήνα εξέπληξε το ΔΝΤ και τόνισε ότι θα συμπτύξει τις 4 πληρωμές του Ιουνίου και θα τους πληρώσει στο τέλος του μήνα. Η κίνηση αυτή ήρθε όταν η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε με οργή στο υποτιθέμενο τελεσίγραφο των δανειστών-συμπεραλαμβανομένου και του ΔΝΤ-το οποίο απαιτούσε επιπλέον λιτότητα και μεταρρυθμίσεις στον ΦΠΑ, στις συντάξεις, και στους μισθούς. Παρόλο που η οικονομική θέση της Ελλάδας έχει γίνει ακόμα πιο δυσχερής τους τελευταίους μήνες, η Αθήνα είχε την ικανότητα να κάνει την πληρωμή των 300 εκατ. ευρώ και ο πρωθυπουργός της χώρας Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε την Κριστίν Λαγκάρντ ότι η πληρωμή θα γινόταν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. 

‘Οπως αναφέρει το δημοσίευμα: «Σε ερώτηση των δημοσιογράφωνγια την προγραμματισμένη οφειλή την Παρασκευή, η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε: Η πληρωμή έχει γίνει και θα συνεχίσει να γίνεται. Νομίζω ότι τα λόγια του Τσίπρα ήταν «Μην ανησυχείτε. Είμαι αισιόδοξος ότι θα συνεχίσουμε την πορεία μας».

«Η απόφαση για την καθυστέρηση των πληρωμών εμφανίζεται ως πρόκληση από την πλευρά της Αθήνας, απέναντι στους απαράδεκτα σκληρούς όρους του χρέους, οι οποίοι ζητούνται επίμονα από τους δανειστές. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες για χρεοκοπία, αφού χάνει την υποστήριξη για τον αδύναμο οικονομικό της τομέα από την ΕΚΤ και σταδιακά θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα».

Οι συνομιλίες Τσίπρα, το σχέδιο και οι αντιδράσεις 

«Φρέσκος» από τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες, ο Τσίπρας αντιμετώπισε ενόχληση  την Πέμπτη από βασικά στελέχη του κόμματός του. Το πεντασέλιδο τελεσίγραφο από τους δανειστές, που παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο της ΕΕ Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ περιγράφηκε σαν «σοκαριστικό», προκλητικό και υποτιμητικό».

«Δεν θα περάσει ποτέ» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Δημήτρης Στρατούλης. «Αν δεν υποχωρήσουν, δεν χαθεί η χώρα. Υπάρχουν εναλλακτικές που θα μας κοστίσουν λιγότερο από μια επαίσχυντη και υποτιμητική συμφωνία». 

Ο Τσίπρας παρουσίασε στην τρόικα των δανειστών το δικό του 47σέλιδο σχέδιο με μια λίστα προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων, αλλά τώρα πρέπει να αποφασίσει αν θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών ή των σκληροπυρηνικών του κόμματός του. 

Την Πέμπτη το βράδυ ο Τσίπρας φάνηκε να γέρνει προς την πλευρά της απόρριψης του σχεδίου της Τρόικας. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι τον περιγράφουν να λέει στους συνεργάτες του: Τέτοιες ακραίες προτάσεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση. ‘Ολοι πρέπει να καταλάβουν ότι οι έλληνες έχουν υποφέρει πολύ πάνω από 5 χρόνια και πρέπει να σταματήσουν να παίζουν παιχνίδια στην πλάτη τους». Αυτή ήταν μια διαπίστωση ότι θα συγκαλέσει εκλογές.

Τα νέα ότι η Ελλάδα δεν θα πληρώσει την δόση στο ΔΝΤ ήρθαν μετά από το κλείσιμο των ευρωπαϊκών αγορών, αλλά οι μετοχές είχαν κατακόρυφη πτώση στην Wall Street.  

Το ΔΝΤ εξέδωσε μια λιτή ανακοίνωση με την οποία επιβεβαίωσε ότι το σχέδιο της Ελλάδας να συμπτύξει τις πληρωμές της, αλλά σημείωσε ότι αυτό γίνεται στην περίπτωση χωρών που αντιμετωπίζουν διοικητικά προβλήματα. 

‘Οπως τόνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις «μετά από μια απόφαση στο τέλος του 1970, οι χώρες- μέλη θα μπορούσαν να συμπτύξουν πληρωμές και απευθυνόταν στην διοικητική δυσκολία να γίνουν πολλαπλές πληρωμές σε σύντομα χρονικό διάστημα. 

Ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστήριξε στο Sky news: «Αντικειμενικά μιλώντας, θα έχουμε νέα μέχρι τις 30 Ιουνίου, γιατί τότε λήγει το πρόγραμμά με τους δανειστές. Ωστόσο, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα δύναται να συνεχίσει να κάνει πληρωμές μέχρι κάποιο σημείο». 

Στις Βρυξέλλες, οι αξιωματούχοι διεμήνυσαν στην Αθήνα ότι έχει δέκα ημέρες για να φτάσει σε συμφωνία. Τεχνικές ομάδες των διαπραγματευτών από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ ελπίζουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία μέχρι τις 14 Ιουνίου, τέσσερις ημέρες πριν την προγραμματισμένη συνεδρίαδη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και 11 ημέρες πριν την σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 25 Ιουνίου.

Τόσο ο Γιουνκέρ όσο και ο Γερούν Ντάισελμπλούμ, ο οποίος είναι επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης επιμένουν ότι δεν έχουν γίνει ακόμα πολλά βήματα προόδου, ενώ ο επικεφαλής της ΕΕ επεσήμανε ότι θα καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα ξανά στις Βρυξέλλες για περαιτέρω διαπραγματεύσεις τις επόμενες ημέρες. 


σχετικα αρθρα