Θετικές είναι οι επί τις αρχής αντιδράσεις μερίδας βουλευτών στη Γερμανία όσον αφορά το πακέτο προτάσεων που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς. 

Οι «Πράσινοι» καλούν Κομισιόν, ΔΝΤ και ΕΚΤ να δεχθούν την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης ως βάση για περαιτέρω συζητήσεις, με την επικεφαλής του κόμματος Ζιμόνε Πέτερ να δηλώνει στην εφημερίδα Tagesspiegel

Ο Τσίπρας υπέβαλε μια ισορροπημένη πρόταση. Σε αυτή την κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αυθόρμητη άρνηση ή μια ρητορική της “ύστατης προσφοράς”. Αυτό ισχύει κυρίως για τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να εμφανίζεται έτοιμη για διαπραγματεύσεις.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών (SPD) Κάρστεν Σνάιντερ δήλωσε στην Tagesspiegel ότι η πρόταση της Αθήνας μπορεί να είναι «μόνο η αρχή».

«Μόλις η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόσει επιτέλους πραγματικές διαρθρωτικές αλλαγές, θα έχει κερδίσει την υποστήριξή μας. Όμως οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν θα πληρώσουν το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε.

Ο Γιάκομπ φον Βαϊζέκερ, ευρωβουλευτής του SPD, σχολίασε ότι «είναι καλό το γεγονός ότι τώρα η κυβέρνηση στην Αθήνα και οι πιστωτές έχουν ανταλλάξει ουσιαστικά έγγραφα».

Ένας άλλος ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, ο Ούντο Μπούλμαν, επεσήμανε ότι η ελληνική πρόταση είναι «ένα καλό σημείο εκκίνησης για εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις».