Ποικίλα σχόλια φιλοξενούν στις σελίδες τους τα διεθνή ΜΜΕ για την Ελλάδα, με το θέμα της συγχώνευσης των δόσεων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να κυριαρχεί στην επικαιρότητα. 

Η χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης έγινε πρωτοσέλιδο στη βρετανική εφημερίδα Guardian που παρουσιάζει ένα χρονικών των όσων προηγήθηκαν. 

«H Αθήνα εκπλήσσει τους δανειστές, λέγοντας ότι θα συγκεντρώσει 1,6 δισ. πληρωμών προς το ΔΝΤ και θα εξοφλήσει στις 30 Ιουνίου. Η Ελλάδα πλησιάζει περισσότερο στην χρεοκοπία και πιθανή έξοδο από την Ευρωζώνη, μετά την αποκάλυψή της στο ΔΝΤ ότι δεν θα μπορέσει να πληρώσει το προγραμματισμένο χρέος ύψους 300 εκατ. ευρώ σήμερα» αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Οι Έλληνες καθυστερούν την πληρωμή προς το ΔΝΤ καθώς ο Τσίπρας αντιμετωπίζει τις αντιδράσεις, αναφέρει το πρωτοσέλιδο άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Financial Times

«Μετά από 35 χρόνια χώρα δεν θα πληρώσει δόση του ΔΝΤ» μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg που σημειώνει πως οι «οι ιθύνοντες του ΔΝΤ χρειάστηκε να πάνε 35 χρόνια πίσω για να θυμηθούν μια αντίστοιχη περίπτωση: μια χώρα να μην πληρώνει μια δόση της προς το ΔΝΤ. Το παιχνίδι της μικροπολιτικής συνεχίζεται αμείωτο».

Την ίδια στιγμή, αναφέρει η ανταπόκριση, ο Αλέξης Τσίπρας έχει μπροστά του διμέτωπο αγώνα. Στο εσωτερικό, τη συζήτηση στη Βουλή και στο εξωτερικό, την πίεση των δανειστών με την Άνγκελα Μέρκελ να δηλώνει πως απέχουμε ακόμη αρκετά για να βγάλουμε ένα συμπέρασμα.

«Η Ελλάδα πρέπει να πάψει να κυνηγά χίμαιρες και να βγει από το ευρώ» μεταδίδει η βρετανική Telegraph που φιλοξενεί ανταπόκριση από την Αθήνα.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, έφτασε η στιγμή για την Ευρώπη να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και να αποδεχθεί ότι είναι ανώφελο για την Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. «Κάτι τέτοιο βέβαια δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ελαφρότητα, καθώς θα έχει οδυνηρές συνέπειες για κάποιους καλούς ανθρώπους που δούλεψαν τίμια σε όλη τους τη ζωή, σε αντίθεση με κάποιους καλομαθημένους δημόσιους υπαλλήλους» γράφει ο δημοσίευμα επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει λόγος να μείνει η χώρα στο ευρώ, αν η εναλλακτική λύση είναι περισσότερα χρόνια στασιμότητας και μεταρρυθμίσεων που θα επιβάλλονται από τους ξένους πιστωτές.

Frankfurter Allgemeine και Die Welt,  αναφέρουν ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση συζητείται μια νέα πρόταση. Σύμφωνα με αυτή, το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας αναμένεται να παραταθεί στα τέλη του μήνα ως το φθινόπωρο.

«Τεχνικά αυτό το βήμα δεν μπορεί να αποφευχθεί. Δεν έχουμε άλλη δυνατότητα ώστε να περάσει η Ελλάδα το καλοκαίρι», επεσήμαναν κύκλοι από τις διαπραγματεύσεις, όπως αναφέρει η Welt.

Στην περίπτωση που αποφασιστεί παράταση του τρέχοντος προγράμματος, θα δοθούν νέα χρήματα στην Ελλάδα.