Ο επανακαθορισμός της σχέσης του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία είναι ο στόχος του 10ου συνεδρίου του, τόνισε στον χαιρετισμό του ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας πως «πέντε μήνες μετά τις εκλογές βρισκόμαστε χωρίς κανενός είδους συμφωνία και στα πρόθυρα της ρήξης με τους εταίρους μας στην Ευρώπη. Η κυβέρνηση στηριζόμενη σε μια διχαστική ρητορική, χωρίς κανένα σχέδιο διαπραγμάτευσης και αφού χρησιμοποίησε κάθε πιθανή πηγή χρηματοδότησης, βρίσκεται εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που δημιούργησε η ίδια».

Ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε για την ανάγκη ανασυγκρότησης του χώρου της Δημοκρατικής Παράταξης και σημείωσε πως «η χώρα μας χρειάζεται μια ισχυρή εναλλακτική προοδευτική πρόταση απέναντι στη συντηρητική δεξιά και στον εθνολαϊκισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων».

Για το συνέδριο τόνισε ότι «τις επόμενες δυο μέρες μέσα από το διάλογο και τη γόνιμη πολιτική αντιπαράθεση θα διαμορφωθούν οι απαραίτητες συνθήκες για να μπορέσουμε να εμπνεύσουμε στον κόσμο την ελπίδα και την προοπτική».

Ευχαρίστησε όσους πήραν μέρος στις προσυνεδριακές διαδικασίες και πρόσθεσε:

Το συνέδριο αποδεικνύει ότι το ΠΑΣΟΚ μετά από 40 χρόνια ζωή, κάνει ένα συνέδριο με έξοδα των απλών μελών του. Αυτών που δίνουν τη μάχη του καφενείου, τη μάχη στο χώρο εργασίας, στο χώρο δουλειάς. Αυτό το ΠΑΣΟΚ είμαστε, και αυτό το ΠΑΣΟΚ θα δώσει τη μάχη της επιβίωσης τα επόμενα χρόνια. Γιατί έχουμε παρόν και μέλλον. Αρκεί να δούμε τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ, όχι ως ένας μηχανισμός ξένος στην κοινωνία, αλλά ως το προπύργιο που θα ξαναστήσει τον χώρο της Κεντροαριστεράς, τον χώρο της Δημοκρατικής Παράταξης.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυνε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Φίλης, ο οποίος σημείωσε ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν αποτελεί μια σύντομη παρένθεση και είπε ότι είναι αναγκαία η συστράτευση όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων της χώρας στη μάχη των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και δανειστές

Το Ποτάμι εκπροσώπησε ο βουλευτής Επικρατείας Παναγιώτης Καρκατσούλης, ο οποίος άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση και σημείωσε ότι στο Μνημόνιο-αντιΜνημόνιο πρέπει να αντιπαραθέσουμε τη μεταρρύθμιση.

Ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ επισήμανε ότι δεν αποτελούν βάση για συζήτηση ούτε η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, ούτε η πρόταση των δανειστών και δήλωσε πως η νέα συμφωνία θα διατηρεί τα προηγούμενα μέτρα και θα προσθέσει νέα βάρη στις πλάτες του λαού.

Εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ ο Θεόδωρος Μαργαρίτης τάχθηκε κατά των δεξιών και συντηρητικών πολιτικών, αλλά και κατά του αριστερού λαϊκισμού, ενώ δήλωσε αντίθετος με πολιτικές που στέλνουν τη χώρα έξω από το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Γραπτό χαιρετισμό στο συνέδριο έστειλαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Στο συνέδριο συμμετέχουν 2.500 σύνεδροι. Η εκλογή νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι προγραμματισμένη να γίνει την Κυριακή 14 Ιουνίου, από τη βάση, και μέχρι τώρα έχουν δηλώσει την επιθυμία να είναι υποψήφιοι οι Φώφη Γεννηματά, Ανδρέας Λοβέρδος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο συγγραφέας Θανάσης Χειμωνάς. Σύμφωνα με το καταστατικό για να είναι κάποιος υποψήφιος πρέπει να συγκεντρώσει υπογραφές από το 10% των συνέδριο.

Μεταξύ των συμμετεχόντων στο συνέδριο είναι και ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Κώστας Λαλιώτης και ο Απόστολος Κακλαμάνης.