Breaking News

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Σεισμός τώρα αισθητός στην Αττική

current views are: 1

5 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση16:39

Τσίπρας: Αυτή η κυβέρνηση δεν θα ψηφίσει νέο μνημόνιο – Σαμαράς: Κοροϊδεύετε το λαό

«Δεν έχουμε ούτε να κρύψουμε τίποτα ούτε να κρυφτούμε από τον ελληνικό λαό, αγωνιζόμαστε με αίσθημα ευθύνης ώστε να φέρουμε την καλλυτερη συμφωνία» τόνισε ο Πρωθυπουργός αρχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή, όπου ενημερώνει το Σώμα για την διαπραγμάτευση. 

Δημοσίευση 16:39’
αρθρο-newpost

«Δεν έχουμε ούτε να κρύψουμε τίποτα ούτε να κρυφτούμε από τον ελληνικό λαό, αγωνιζόμαστε με αίσθημα ευθύνης ώστε να φέρουμε την καλλυτερη συμφωνία» τόνισε ο Πρωθυπουργός αρχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή, όπου ενημερώνει το Σώμα για την διαπραγμάτευση. 

Τα ξίφη τους διασταυρώνουν ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την πορεία των διαποραγματεύσεων. Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την αντιπολίτευση να στηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης, για να λάβει την απάντηση από τον Αντώνη Σαμαρά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ψέμματα και τώρα ήρθε η ώρα της ευθύνης. 

Τσίπρας: Πείτε μας αν συντάσσεστε με την πρόταση των δανειστών

«Δεν έχουμε ούτε να κρύψουμε τίποτα ούτε να κρυφτούμε από τον ελληνικό λαό, αγωνιζόμαστε με αίσθημα ευθύνης ώστε να φέρουμε την καλλυτερη συμφωνία» τόνισε ο Πρωθυπουργός αρχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή, όπου ενημερώνει το Σώμα για την διαπραγμάτευση. 

Ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, κάλεσε να λάβουν θέση για τη διαπραγμάτευση:

«Να μας πείτε αν συντάσσεστε με την πρόταση των δανειστών»  είπε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος τόνισε ότι «με εξέπληξε δυσάρεστα η εισήγηση του κ. Γιούνκερ με την πρόταση των θεσμών».

Η ελληνική πλευρά έχει προτείνει ένα ρεαλιστικό σχέδιο λύσης και παρά τις ανίθετες προβλέψεις αντέξαμε να διαπραγματευόμαστε όρθιοι και με ασφάλεια για τον ελληνικό λαό, τόνισε ο Πρωθυπουργός. 

«Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι επιδιώκουμε ευρωπαϊκή, αμοιβαία, επωφελή συμφωνία που θα βάζει τέλος στη λιτότητα και θα δίνει λύση στο ζήτημα του χρέους» δήλωσε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση είπε ότι με την κατάθεση της ελληνικής πρότασης «αποδείξαμε έμπρακτα την αφοσίωσή μας στην ευρωπαική ιδέα και τον σεβασμό μας στους συνομιλητές μας».

«Ο χρόνος λιγοστεύει για όλους, γι’ άυτό ας μην βιαστούν ορισμένοι να προδικάσουν τις εξελίξεις» διεμήνυσε. 

Ο πρωθυπουργός έθεσε τους έξι άξονες της στρατηγικής της κυβέρνησης :

  • Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα
  • Απομείωση-αναδιάρθρωση χρέους
  • Προστασία μισθών και συντάξεων
  • Αναδιανομή εισοδήματος υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας
  • Επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων
  • Επενδυτικό πρόγραμμα

Διεμήνυσε ότι «μόνη ρεαλιστική βάση συζήτησης η ελληνική πρόταση. Χρειαζόμαστε συνολική λύση. Αυτό είναι το βασικό διακύβευμα της διαπραγμάτευσης», ενώ εμφανίστηκε δυσαρεστημένος με την πρόταση των θεσμών που του παρουσίασε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Με εξέπληξε δυσάρεστα η εισήγηση, είναι μη ρεαλιστικές τις προτάσεις των θεσμών» τόνισε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να συναινέσει σε παράλογες προτάσεις».

«Αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ψηφίσει νέο Μνημόνιο» υπογράμμισε στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός. «Δεν υπάρχει για μας χρονικό όριο στην διαπραγμάτευση. Όριο για μας είναι η επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης συμφωνίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Aπευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ είπε «κ. Σαμαρά θα συνταχθείτε μαζί μας που επιδιώκουμε αναδιάρθρωση τους χρέους ή με τους δανειστές που απαιτούν περισσότερα πλεονάσματα;».

Και σημείωσε στη συνέχεια «καταγράφω κ. Σαμαρά την άρνησή σας στην πρόταση των θεσμών ως έχει. Με βοηθά αυτό».

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι «δεν θα δεχθούμε συμφωνία που δεν θα περιέχει προοπτική αναδιάρθρωσης του χρέους».

«Δίνουμε μια σκληρή και δύσκολη μάχη και θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να υπάρξει μια συμφωνία που θα είναι κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά βιώσιμη», τόνισε ο πρωθυπουργός στην τρίτη παρέμβασή του. «Η συμφωνία πρέπει να προβλέπει χαμηλά πλεονάσματα, προοπτική αναδιάρθρωσης χρέους, να προστατεύει μισθούς και συντάξεις και να έχει ένα ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα και προοπτική ανάπτυξης» πρόσθεσε.

«Παρά τις δυσκολίες διατηρώ την αισιοδοξία μου ότι είμαστε κοντύτερα σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες είχαμε μια εξέλιξη που όλους μας δυσαρέστησε. Όμως είμαι βέβαιος πως τις επόμενες ημέρες η ελληνική θέση και στάση που είναι συνεπής και ρεαλιστική θα δικαιωθεί», δήλωσε.

Σαμαράς: Μας λέγατε ψέματα – Φέρατε νέο μνημόνιο

«Η ουσιαστικότερη πρόταση που θα μπορούσα να σας κάνω θα ήταν να συνεχίσετε με το mail Χαρδούβελη» απάντησε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τελικά οι θεσμοί σας έκαναν χειρότερη πρόταση από αυτή που έκαναν σε εμάς, λέγατε ψέματα για το mail Χαρδούβελη και τώρα δικά σας στελέχη ομολογούν ότι αυτά που ζητούν τώρα είναι περισσότερα από πριν».

Και συνέχισε:
 
Μας έλεγαν ότι καθαρογράφεται η συμφωνία, αλλά δεν υπήρχε συμφωνία, δεν λέγατε αλήθεια όταν μιλούσατε για περήφανη διαπραγμάτευση. Ήρθε πράγματι η ώρα της αλήθειας και της ευθύνης για όλους.

«Δεν λέγατε την αλήθεια, λέγατε ψέματα για μήνες. Η ουσιαστικότερη πρόταση που θα είχα να σας κάνω θα ήταν να συνεχίσετε την διαπραγμάτευση με βάση το mail Χαρδούβελη» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η χώρα πάει σε αναγκαστικό δανεισμό» είπε ο και πρόσθεσε: «Δεν λέγατε την αλήθεια ότι κάνατε πολιτική διαπραγμάτευση. Είναι θράσος ότι μας ζητάτε να τοποθετηθούμε αν συμφωνούμε με την πρόταση των δανειστών ή με την δική σας» είπε ο κ. Σαμαράς προς τον κ. Τσίπρα.

«Αντί να φέρετε φοροελαφρύνσεις, φέρατε φοροεπιδρομή. Γονατίσατε τη χώρα στο εσωτερικό και διασύρατε τη χώρα στο εξωτερικό», ανέφερε ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος στην κυβέρνηση. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ακόμη ότι «αυτά που ζητούν οι δανειστές είναι τρεις φορές χειρότερα από το mail Χαρδούβελη» σημειώνοντας ότι «η χώρα πάει σε τρίτο Μνημόνιο».

Παράλληλα, πρότεινε τρεις προϋποθέσεις για την εθνική συνεννόηση:

Πρώτον,  να βάλετε τέλος στις συκοφαντίες.

Δεύτερον να αλλάξετε πολιτική και να σταματήσετε να χαϊδεύετε τον δημόσιο τομέα. Εγώ πασχίζω για τον ιδιωτικό τομέα.

Τρίτον να αποκατασταθεί η σταθερότητα και η αξιοπιστία της χώρας προς τα μέσα και προς τα έξω. Ρωτάτε εμάς τι θα κάνουμε; Φέρτε την τελική συμφωνία και θα σας πούμε.

«Η κυβέρνηση δεν πιάνει τους δημοσιονομικούς στόχους και έχει φέρει σε δύσκολη θέση την χώρα μειώνοντας την αξιοπιστία της». Με ρωτάτε αν δέχομαι την δική σας πρόταση είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι «αν είχαμε δεχθεί την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά θα είχε κλείσει από πέρυσι η πέμπτη αξιολόγηση. Η πρότασή σας μας φέρνει πίσω και χτυπάει την μεσαία τάξη». Φέρνετε φοροεπιδρομή, διασύρατε την χώρα είπε ο κ. Σαμαράς.

«Μην γίνετε ο μοιραίος άνθρωπος για τη χώρα κ. Τσίπρα» είπε ακόμη ο κ. Σαμαράς, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. Τέλος, απέρριψε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες λέγοντας ότι «δεν τις φοβόμαστε εμείς, δεν τις αντέχει η χώρα».

«Δεν ξέρουμε αν έχετε δη δεδηλωμένη στο κόμμα σας» ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στην δευτερολογία του.

«Με ύβρεις και συκοφαντίες δεν γίνεται εθνική συνεννόηση. Μόνο με σταθερότητα αξιοπιστία και άλλη πολιτική για την ανάπτυξη, λέξη άγνωστη για εσάς μπορεί να γίνει εθνική συνεννόηση»

«Εμείς καλέσαμε σε εθνική συνεννόηση, χωρίς συκοφαντίες όμως», είπε ο κ. Σαμαράς. 

«Στο διάγγελμα σας είπατε ότι θα είναι μια συμφωνία που θα ακυρώνει τη προηγούμενη. Κοροϊδεύατε και συνεχίζετε να κοροϊδεύετε, Κάνετε ρητορία που ακουμπά τη συκοφαντία. Ελάτε να πάμε μια βόλτα στα νησιά μόλις τελειώσει η συμφωνία. Αν δεν μπει ο ΦΠΑ στα νησιά θα το πιστωθεί η ΝΔ. Αν μπει θα είναι όλος δικός σας. Μην δείχνετε έκπληκτοι για τα σκληρά μέτρα των Βρυξελλών. Τα ίδια είχε προτείνει ο κ. Βαρουφάκης. Είχατε ρητά δεσμευτεί. Από την πολύ δημιουργική ασάφεια του κ. Βαρουφάκη σας ήρθε κεραμίδα. Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Δεν μπορούμε να στηρίξουμε την φοροεπιδρομή σας. Ούτε καινούρια μέτρα με καινούργιο μνημόνιο όπως θα είναι η νέα συμφωνία», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, τέλος, ενώ κάλεσε τον Πρωθυπουργό «να μην μιλάει για το Ζάππειο, γιατί έχει απαντήσεις»


σχετικα αρθρα