«Ήρθε η ώρα της πρότασης της κυβέρνησης. Εμείς στηρίζουμε την κυβέρνηση αυτή μέχρι να επιτελεστεί η λαϊκή εντολή που έδωσε ο ελληνικός λαός» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα που μπορεί να αλλάξει τον ρου της ιστορίας» τόνισε από το βήμα και τόνισε αναφερόμενος στο 47σελιδο κείμενο που απέστειλε η κυβέρνηση στους δανειστές, ότι δεν αναφέρεται πουθενά ότι θα υπογραφεί νέο μνημόνιο. 

«Δεν θα φύγουμε ούτε ένα σίγμα από τα όρια που έθεσε. Η συμφωνία θα έχει μια εθνική γραμμή που θα λέει τέλος στην εξαθλίωση του λαού, στη λιτότητα για να πάρουμε το μέλλον στα χέρια μας. Δεν θα φύγουμε ούτε ένα σίγμα από αυτά τα όρια» υπογράμμισε.

Ο κ. Καμμένος πρόσθεσε:

Αυτή είναι μια κυβέρνηση που διαπραγματεύτηκε και έφερε μια συμφωνία 47 σελίδων, ένα κείμενο στο οποίο δεν αναφέρεται ότι θα φέρει άλλο μνημόνιο. Τελείωσαν τα μνημόνια. Η πρόταση της σημερινής κυβέρνησης είναι η απελευθέρωση της χώρας.

«Ο ελληνικός λαός τον Ιανουάριο του 2015 αποφάσισε να αλλάξει  σελίδα μας και να εκλέξει μια κυβέρνηση που θα αποκαταστήσει τα μέτρα που οδήγησαν τον λαό σε εξαθλίωση, στην ανεργία και στο λουκέτο τις περισσότερες επιχειρήσεις» τόνισε και υπογράμμισε:

Η λαϊκή εντολή έλεγε να πάμε  σε νέα κυβέρνηση που δεν θα λαμβάνει εντολές, δεν θα εκτελεί νομοσχέδια που έρχονται σε άλλη γλώσσα, καταθέτοντας τα εδώ μη μεταφρασμένα και απαίτησε αυτή την κυβέρνηση.

«Εδώ λοιπόν έρχεται η ώρα του βουλευτή», είπε στη συνέχεια  και πρόσθεσε ότι «οι βουλευτές μπορούν να αντισταθούν», καλώντας να έρθουν κοντά στη κυβέρνηση όλους και όλες». Και υπογράμμισε ο κ. Καμμένος:

Να ενωθούμε ως Έλληνες και να διαπραγματευθούμε ως έθνος.

«Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης στηρίζουν την πρόταση του Γιούνκερ ναι ή όχι;» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η πρόταση της κυβέρνησης πρέπει να γίνει εθνική πρόταση», σημειώνοντας ότι «εμπεριέχει σημεία που η διαπραγμάτευση έγινε με πολύ κόπο».

Επίσης δεσμεύτηκε ότι δεν θα γίνει καμία περικοπή στις συντάξεις και  καμία κατάργηση του ΕΚΑΣ καθώς και ότι  η κυβέρνηση «δεν θα κάνει καμία συμφωνία που θα παραβιάζει το άρθρο για τη φορολογία στα νησιά».

«Είναι σκληρά μέτρα αλλά είναι εντός της λαϊκής εντολής», είπε στη συνέχεια και επανέλαβε ότι «δεν δεχόμαστε εντολές από τους δανειστές».

Σχολίασε, δε, ότι η δήθεν εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ της προηγούμενη κυβέρνησης ήταν επί της ουσίας πρόταση του ΙΟΒΕ και ανέφερε ότι «ορισμένοι απειλούν τον ελληνικό λαό και δυσφημούν τη χώρα».

Απαντώντας σε αιτιάσεις του ΚΚΕ ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει ζήτημα δημιουργίας νέας νατοϊκής βάσης στο Αιγαίο» και διευκρίνισε ότι απλά θα μεταφερθεί από τη Σούδα στην Κάρπαθο.

Επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

«Ο κ. Σαμαράς ήταν μία κατά και μία υπέρ του μνημονίου, και τελικά μετέτρεψε το κόμμα του σε συνιστώσα του ΠΑΣΟΚ, ενώ τουλάχιστον το ΠΑΣΟΚ ήταν συνεπές στην πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος στη συνέχεια το εγκατέλειψε», επισήμανε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων στη δευτερολογία του.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές του «Ποταμιού», ο κ. Καμμένος αναρωτήθηκε «ποιόν λέτε ακροδεξιό; Είμαι εγώ ακροδεξιός; Είναι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ»; Και συνέχισε:

Ακροδεξιοί είναι αυτοί που ήταν συνεργάτες του Παπαντωνίου και του Σημίτη, ανοίξτε το διαδίκτυο, βάλτε "Παπαντωνίου Θεοδωράκης", "Σημίτης Θεοδωράκης" και θα βρείτε εκατοντάδες φωτογραφίες.

Και κάλεσε το «Ποτάμι» να είναι πιο προσεκτικό στους χαρακτηρισμούς του.

Απευθυνόμενος στην αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ περί του αν η κυβέρνηση έχει τη δεδηλωμένη, ο κ. Καμμένος σημείωσε:

Καταθέστε τώρα πρόταση μομφής να δούμε ποιός έχει τη δεδηλωμένη. Προσέξτε γιατί πολλές φορές τα αιτήματα για εκλογές γίνονται δεκτά.