«Αυτή η κυβέρνηση και αυτή η Βουλή δεν πρόκειται να υπογράψουν τρίτο μνημόνιο» δήλωσε στην δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συζήτηση για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο της διαπραγμάτευσης, είπε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του, εξηγώντας γιατί επέλεξε να μην υψώσει τους τόνους, «παρά τις πασιφανείς εγκληματικές ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων που συσσώρευσαν προβλήματα και καθιστούν την διαπραγματευτική προσπάθεια εξαιρετικά δύσκολη». Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας σχολίασε τις εκτιμήσεις πολιτικών αρχηγών ότι η νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα οδηγήσει τη χώρα σε τρίτο Μνημόνιο.

«Κατανοώ την προσδοκία σας. Κατανοώ τον κρυφό σας πόθο προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να δικαιωθείτε αλλά και να καταφέρετε να κρύψετε τις μεγάλες ευθύνες σας για την πορεία αυτού του τόπου. Θέλω όμως να σας διαβεβαιώσω. Μην προσδοκάτε άδικα. Αυτή η κυβέρνηση και αυτή η Βουλή δεν πρόκειται να ψηφίσει νέο Μνημόνιο», είπε ο πρωθυπουργός καταχειροκροτούμενος από τα έδρανα της συμπολίτευσης. Επέμεινε δε λέγοντας: «και αν δίνουμε μια μάχη τέσσερις μήνες, είναι γιατί δεν ερχόμαστε όπως συνηθίζατε πέντε χρόνια τώρα, να υπογράφετε ότι ακριβώς σας έφερναν χωρίς να διαπραγματευτείτε».

«Αυτή η διαφορά ανάμεσα στη στάση της σημερινής κυβέρνησης που κάνει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες περήφανους. Ό,τι αγωνιζόμαστε σε σκληρές συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας που εσείς ποτέ δεν είχατε. Διότι έσπευσαν να μειώσουνε ακόμα και δικαίωμα έκδοσης εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου. Σε συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας που δεν μπορεί να κάνει κανέναν περήφανο στην Ευρώπη! Που τις επιλέγουν προκειμένου να γονατίσουν έναν λαό και μια κυβέρνηση και δεν έχουν καμία σχέση με τις ιδρυτικές συνθήκες της Ευρώπης», είπε ο πρωθυπουργός.

Τους δικούς σας λογαριασμούς και τις δικές σας δεσμεύσεις από τα μνημόνια που υπογράψατε προσπαθούμε να κλείσουμε, είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι προκειμένου να υπάρξει προοπτική σε αυτή τη χώρα, η κυβέρνηση κατέθεσε ένα σαφές σχέδιο για την αναδιάρθρωση του χρέους. «Έχετε δίκιο κε Σαμαρά. Υπερασπιστήκατε σήμερα τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Παράλογο, αλλά το υπερασπιστήκατε. Κι έχετε δίκιο να λέτε ότι μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα αν δεν υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους σημαίνει νέος δανεισμός για να αποπληρώνεται το χρέος που κληρονομήσαμε. Αποφασίστε όμως. Θα συνταχθείτε μαζί μας ζητώντας αναδιάρθρωση; Ή θα συνταχθείτε με τους δανειστές που απαιτούν μεγαλύτερα πλεονάσματα;», είπε ο κ. Τσίπρας.

Σχολιάζοντας όσα είπε ο κ. Σαμαράς, ο πρωθυπουργός παρατήρησε πως εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά ως υπερασπιστής του ιδιωτικού τομέα έναντι του δημοσίου και ότι είναι ιερή αγελάδα. Αναρωτήθηκε στο σημείο αυτό «αν ιερή αγελάδα του δημοσίου είναι καθαρίστριες που απέλυσε η προηγούμενη κυβέρνηση και που είχε το θράσος ο κ. Μητσοτάκης να δηλώνει για την επαναπρόσληψή τους ότι θα μας οδηγήσει εκτός διαπραγμάτευσης».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στον ιδιωτικό τομέα λέγοντας ότι επί πέντε χρόνια οι προηγούμενες κυβερνήσεις τον διέλυσαν με τις επιλογές τους, με 30% επίσημη ανεργία και χιλιάδες λουκέτα στις επιχειρήσεις, με έλλειψη αναπτυξιακού σχεδίου και το παγωμένο ΕΣΠΑ.

Σχολίασε επίσης τις εκτιμήσεις ότι η νέα κυβέρνηση έρχεται να φέρει νέα βάρη. «Κύριε Σαμαρά καλό είναι να μην κυκλοφορείτε μόνο στην Κηφισιά. Διότι αν κυκλοφορήσετε στην υπόλοιπη Ελλάδα των Μνημονίων θα καταλάβετε ότι 30.000 ατομικό εισόδημα δεν χαρακτηρίζει σήμερα τη μεσαία τάξη», είπε ο κ. Τσίπρας τονίζοντας ότι η πρόταση της κυβέρνησης έχει αναδιανεμητική λογική.

Αναφέρθηκε και στην πρόταση για το ΦΠΑ, λέγοντας ότι τα μοντέλα που κατέθεσε η κυβέρνηση είναι μοντέλα που προβλέπουν την αύξηση της εισπραξιμότητας και της ελαστικότητας. «Εμείς καταθέσαμε μείωση 2 μονάδες στο ηλεκτρικό ρεύμα (από το 13% στο 11%), μείωση δύο μονάδες στην εστίαση (από το 13% στο 11%), αύξηση στα ξενοδοχεία αλλά όχι πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ για να μην πλήξουμε την ανταγωνιστικότητα», είπε και πρόσθεσε: «θέλω όμως κε Σαμαρά να καταγράψω ότι σήμερα είδαμε μια διαφορετική εικόνα. Τον αντιμνημονιακό κύριο Σαμαρά. Σας είχαμε ξεχάσει έτσι από την εποχή του Ζαππείου ή με ένα μικρό διάλειμμα προεκλογικά που λέγατε ότι σκίζουμε τα μνημόνια. Παρόλα αυτά γράφω στα θετικά την άρνηση σας να αποδεχθούμε ως έχει την πρόταση των τριών θεσμών. Με βοηθάει αυτή η τοποθέτηση. Και θέλω να καταγράψω και αυτό που είπατε για το ΦΠΑ. Και στον επόμενο διαπραγματευτικό γύρο θα αναφερθώ στη στάση σας και θα πω αφού ο αρχηγός της αντιπολίτευσης λέει ότι δεν πρέπει να το δεχθούμε να καταργήσουμε την έκπτωση, δεν μπορώ εγώ να κάνω κάτι περισσότερο από αυτά που λέει ο κ. Σαμαράς. Κύριε αρχηγέ της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφω τη θέση σας αλλά θα ήθελα να σας καλέσω να απαντήσετε όταν ο κ. Χαρδούβελης έστελνε το e-mail το περιβόητο δεν σας είχε ρωτήσει; Διότι εδώ διαπράττετε μεγάλο σφάλμα και συγκρίνετε την πρόταση που μας δίνουν οι δανειστές με την πρόταση που δώσατε εσείς. Το mail Χαρδούβελη ήταν η πρότασή σας. Δεν ήταν η πρόταση των δανειστών».

Ο πρωθυπουργός επέμεινε επίσης ότι η πρόταση των δανειστών είναι σχεδόν ταυτόσημη με την πρόταση της Κυβέρνησης Σαμαρά με τη διαφορά ότι η πρόταση των δανειστών έχει χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, δηλαδή, είναι κατά 8 δισ. χαμηλότερη από ότι η πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά, δηλαδή λιγότερα βάρη στις πλάτες του λαού.

Είπε ακόμη ότι το e-mail Χαρδούβελη προέβλεπε και την κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά, και την μείωση κατάργηση του επιδόματος του ΕΚΑΣ από το 2016 και μετά. Υπογράμμισε δε ότι πρώτος έφερε το θέμα του ΕΚΑΣ ο υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά ο κ. Στουρνάρας. «'Αρα τι κάνανε προχθές οι δανειστές προχθές; Συμπεριέλαβαν σε μια πρόταση όλες τις προτάσεις που κατά καιρούς εσείς είχατε καταθέσει και διαπραγματευόσασταν μαζί τους προκειμένου να υλοποιήσετε», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «χαίρομαι όμως και θέλω να αναδείξω ότι σήμερα συντάσσεστε να μην γίνει αποδεκτό ως βάση αυτό το κείμενο. Και άρα αυτό βοηθάει την κυβέρνηση στην διαπραγματευτική της προσπάθεια».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πολλές φορές ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί συμφωνία η οποία δεν θα εμπεριέχει την προοπτική αναδιάρθρωσης του χρέους για να μπορέσει η χώρα με ασφάλεια να βγει σε σύντομο χρονικό διάστημα στις αγορές.

«Για εμάς δεν υπάρχει προοπτική νέου μνημονίου», ανέφερε ο πρωθυπουργός ο οποίος σχολίασε και την τοποθέτηση του επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη και την επισήμανσή ότι ο χρόνος μας τελειώνει. «Μας βάλατε ένα όριο στη διαπραγμάτευση στις 14 Ιούνη. Γιατί; Προφανώς γιατί 14 Ιούνη κλείνει για ολιγοήμερες διακοπές η γερμανική Βουλή. Μα είναι δυνατόν κύριε Θεοδωράκη αυτό το διαδικαστικό πρόβλημα της Γερμανίας δεν μου το έχει θέσει μέχρι σήμερα η Καγκελάριος Μέρκελ και το θέτετε εσείς στο ελληνικό κοινοβούλιο;», είπε ο πρωθυπουργός και διαβεβαίωσε ότι «όριο χρονικό στη διαπραγμάτευση δεν υπάρχει. Όριο για εμάς θα είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας που θα είναι βιώσιμη και δίκαιη. Όριο για εμάς θα είναι η αξιοπρέπεια και το δίκαιο του ελληνικού λαού», είπε ο πρωθυπουργός.