Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Αγώνα μέχρι  τέλους είναι αποφασισμένο να δώσει το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές σε πείσμα όλων όσοι υποστηρίζουν ότι η υπόθεση είναι τελειωμένη και ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συμβιβασμού και σύγκλισης.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα εγκαταλείψει τις προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας γνωρίζοντας ότι μία απόφαση για προσφυγή στις κάλπες δεν είναι εύκολη και μπορεί να ενέχει και εκπλήξεις. Άλλωστε το γεγονός πως πολλοί πλέον μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για διενέργεια εκλογών δεν σημαίνει ότι ξεκινούν από την ίδια αφετηρία. Άλλοι επιθυμούν την ρήξη, άλλη την έξοδο από την ευρωζώνη, άλλοι την επιστροφή στην δραχμή κι άλλοι-ανάμεσά τους και ο Τσίπρας- την ισχυροποίηση της κυβέρνησης για μία νέα διαπραγμάτευση με πιο πολλά ατού στα χέρια του Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός έχει δώσει στο οικονομικό επιτελείο οδηγία να ετοιμάσουν το συντομότερο δυνατόν την αντιπρότασης της κυβέρνησης στο κείμενο συμφωνίας των δανειστών το οποίο θα έχει ως βάση συζήτησης την ελληνική πρόταση. Πάνω σ’ αυτή έχει ζητήσει να ενσωματωθούν και προτάσεις της πλευράς των πιστωτών οι οποίες θα είναι συμβατές με τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.

Όταν λοιπόν ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ τον προσκαλέσει εκ νέου στις  Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας θα εμφανιστεί προετοιμασμένος και θα αντιπροτείνει μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία που θα στηρίζεται σε ρεαλιστικούς στόχους έπειτα από τον συγκερασμό προτάσεων και των δύο πλευρών. Όπως και να’ χει θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια στην διαπραγμάτευση.

Στην περίπτωση που καταγραφεί αδιέξοδο και σταλεί μήνυμα τελεσιγράφου από τους πιστωτές, μόνο τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα μπει στην διαδικασία να εξετάσει την πιθανότητα προσφυγής στις κάλπες. Αυτήν την στιγμή πάντως εμφανίζεται αφοσιωμένος στην συμφωνία και ελίσσεται προκειμένου να βρει τρόπους προσέγγισης που θα αποφύγουν το ναυάγιο στην διαπραγμάτευση.