Η χθεσινοβραδινή συζήτηση στη Βουλή με αντικείμενο τη διαπραγμάτευση της χώρας με τους δανειστές, σημαδεύτηκε, ως είθισται, από σφοδρές λεκτικές κόντρες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Στη θυελλώδη συζήτηση που διήρκεσε πάνω από τέσσερις ώρες ακούστηκαν πολλές εμπνευσμένες ατάκες από τους πολιτικούς αρχηγούς και την Πρόεδρο της Βουλής, ανεβάζοντας το θερμόμετρο στα ύψη.

«Κύριε Σαμαρά καλό είναι να μην κυκλοφορείτε μόνο στην Κηφισιά. Διότι αν κυκλοφορήσετε στην υπόλοιπη Ελλάδα των Μνημονίων θα καταλάβετε ότι 30.000 ατομικό εισόδημα δεν χαρακτηρίζει σήμερα τη μεσαία τάξη», είπε ο κ. Τσίπρας, με τον αρχηγό της ΝΔ να του απαντά λίγο αργότερα «ελάτε να πάμε μια βόλτα στα νησιά μόλις τελειώσει η συμφωνία. Αν δεν μπει ο ΦΠΑ στα νησιά θα το πιστωθεί η ΝΔ. Αν μπει θα είναι όλος δικός σας».

Η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε προς τον μαινόμενο Άδωνι Γεωργιάδη ότι «είναι συζήτηση πολιτικών αρχηγών. Θα σας παρεξηγήσουν», ενώ λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος είχε πει προς τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, σχετικά με τη διαπραγμάτευση: «Στα τέσσερα, στα τέσσερα».

Ο κ. Καμμένος, πάντως, έριξε «καρφιά» και προς τον βουλευτή της ΝΔ, Νικήτα Κακλαμάνη όταν εκείνος τον ρώτησε τον ρώτησε τι θα γίνει με το ΦΠΑ στην Κάρπαθο. «Νόμιζα ότι ενδιαφέρεστε μόνο για τη Μύκονο, κύριε Κακλαμάνη. Θα σας πω και για την Κάρπαθο» τόνισε ο ΥΠΕΘΑ.

«Χρωματιστά» πυρά έριξε προς την κυβέρνηση ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας: «Είστε μόνον εσείς γνώστες όλων των e-mail που έχετε ανταλλάξει, όλων των συζητήσεων που έχετε κάνει μεταξύ σας και με τους εταίρους σας, γνώστες των ροζ πλέον γραμμών σας, διότι οι κόκκινες τελειώσαν. Ξέρετε και τις μαύρες γραμμές και τις απόψεις των δανειστών, της τρόικας, των θεσμών, ξέρετε ποιοι έχουν τη μια και ποιοι την άλλη άποψη και η Βουλή στην ουσία έχει μεσάνυχτα».

Σφοδρή ήταν η σύγκρουση και του Σταύρου Θεοδωράκη με την κυρία Κωνσταντοπούλου. Ο επικεφαλής του «Ποταμιού» είπε προς την κυρία Κωνσταντοπούλου «σας έχω πει κυρία πρόεδρε ότι έχετε θέμα με την όραση. Βλέπετε άκρα δεξιά», με εκείνη να απαντά άμεσα δηκτικά ότι «ακόμα περιμένει το κόμμα του στην Επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις».

«θα της θυμίσω άλλη φορά για τα δικαιώματα των γυναικών, δεν θέλει η κυρία Κωνσταντοπούλου. Εχουμε μαζέψει τις επιστολές από γυναίκες που της έστελναν πριν από μερικά χρόνια» σχολίασε ο κ. Θεοδωράκης, με την κυρία Κωνσταντοπούλου να απαντά πως «άλλων είναι η υπηρέτηση των δικαιωμάτων και άλλων η υπηρέτηση των νταβατζήδων». 

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με άλλη μία κόντρα, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να «ξιφομαχεί» με την κυρία Κωνσταντοπούλου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι κατά την εκτίμηση του, οι παρεμβάσεις της κυρίας Κωνσταντοπούλου και «οι δήθεν χαριτωμένες» διατυπώνονται κατά παράβαση του κανονισμού της Βουλής, ζητώντας της να τιμήσει τη θέση της και «αν της πέφτει μεγάλη να προσαρμοστεί».

Η κυρία Κωνσταντοπούλου αμέσως μετά απάντησε ότι θα εφαρμόσει την «προκρούστεια μέθοδο» για τα προαπαιτούμενα του κ. Βενιζέλου.