Για περισσότερο από 40 χρόνια κυριάρχησε στην πολιτική ζωή του τόπου. Από χθες βιώνει το πιο δύσκολο και κρίσιμο συνέδριο, αυτό που θα θέσει τις βάσεις για το μέλλον-αν υπάρχει και που θα ανοίξει τον δρόμο για την εκλογή νέου προέδρου την επόμενη εβδομάδα. 

Από το ίδιο βράδυ των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε δρομολογήσει τις εξελίξεις, μόνο που κανείς δεν ήξερε πώς θα φτάσει το ΠΑΣΟΚ στο 10ο συνέδριό του. 

Κι ενώ στα πολιτικά πηγαδάκια η καυστικότητα περισσεύει ότι πλέον είναι ένα κόμμα που έχει περισσότερους υποψήφιους προέδρους από ότι ψηφοφόρους, το ΠΑΣΟΚ καλείται είτε να αναγεννηθεί από τις στάχτες του, είτε να διαλυθεί για να μετασχηματισθεί σε έναν νέο πολιτικό σχηματισμό, με νέο όνομα, νέα σύμβολα, νέο όραμα και νέους ανθρώπους.   

Πριν καλά καλά ξεκινήσει το συνέδριο που θα οδηγήσει την ερχόμενη εβδομάδα και στην εκλογή νέου προέδρου, υποψήφιοι ήδη είναι οι Ανδρέας Λοβέρδος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Φώφη Γεννηματά και Θανάσης Χειμωνάς, άρχισαν οι κόντρες και οι αντεγκλήσεις. 

Φώφη κατά Ανδρουλάκη, Λοβέρδος κατά Φώφης κ.ο.κ  Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι απλός θεατής. Ο ίδιος ξέρει ότι από το ΠΑΣΟΚ έχει τελειώσει, το όραμά του όμως για την μεγάλη κεντροαριστερή παράταξη είναι ζωντανό και όσοι τον γνωρίζουν λένε πως η προεδρία σε έναν τέτοιο φορέα τύπου Ελιάς-που μαράθηκε όμως νωρίς-δεν τον αφήνει αδιάφορο.