Στην εκτίμηση ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών προέβη ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας το πρωί στο ΜEGA.

«Έχω την ισχυρή και τεκμηριωμένη άποψη ότι τα πράγματα θα οδηγηθούν σε συμφωνία» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «κανείς από τους διαπραγματευτές δεν μπορεί να πάρει επάνω του μια ρήξη απρόβλεπτη που δεν μπορεί να προσδιορίσει κανείς εύκολα τις συνέπειές της» και πως «αν συμβεί κάτι, η ευθύνη θα είναι στην Ευρώπη».

Ως εκ τούτου, όπως επισήμανε, «το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι και ευρωπαϊκό και κυρίως εισέρχεται σε κρίσιμα σημεία που οι επιλογές δεν είναι εύκολες, κυρίως από την πλευρά της Ελλάδας».

Απέρριψε το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνουν εκλογές.

Για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα είπε πως «ένα μέρος τους ενδεχομένως να πάει στα σούπερ μάρκετ». Ωστόσο επισήμανε ότι η διαπραγμάτευση δεν έχει τελειώσει ακόμη και πως η κυβέρνηση έχει βάλει και σε αυτήν την περίπτωση όρους.

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι μέχρι το τέλος του μήνα η συμμετοχή στα φάρμακα θα μειωθεί από το 25-30% στο 15%.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια στη συμμετοχή στα φάρμακα, απάντησε πως θα μειωθεί η συμμετοχή για τις αδύνατες ομάδες.