current views are: 1

6 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση09:08

Ευάγγελος Βενιζέλος: Από το μνημόνιο έως το τέλος της προεδρίας στο ΠΑΣΟΚ

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος διανύει το τελευταίο του Σαββατοκύριακο ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. 

Δημοσίευση 09:08’
αρθρο-newpost

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος διανύει το τελευταίο του Σαββατοκύριακο ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. 

Γράφει ο Ορέστης Αποστολόπουλος

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος διανύει το τελευταίο του Σαββατοκύριακο ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο ίδιος το είχε πάρει απόφαση αμέσως μετά τις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, πως πρέπει να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Επί προεδρίας του το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου κατέγραψε το χειρότερο ποσοστό του. Η καμπή για τον Ευάγγελο Βενιζέλο έγινε το 2007 όταν ο Γιώργος Παπανδρέου κατάφερε να τον κερδίσει στις εσωκομματικές εκλογές.

Εκεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος βρέθηκε στο σημείο να ιδρύσει δικό του κόμμα, όμως τότε δεν το τόλμησε. Πολλοί από το στενό του περιβάλλον, τονίζουν πως αυτό ήταν το μεγάλο λάθος του κυρίου Βενιζέλου. Η δημοφιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν στα ύψη και θα μπορούσε τότε να το εκμεταλλευτεί. Στη θητεία του Γιώργου Παπανδρέου, ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν αποκλεισμένος και εκείνος είχε εκδηλώσει τις διαφωνίες του αλλά δεν είχε συγκρουστεί, ούτε όταν ο Παπανδρέου διέγραψε τον Κώστα Σημίτη κάτι που είχε βρει αντίθετο τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Οι εκλογές του 2009 έφεραν το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν ήθελε καν να τον κάνει υπουργό , ο κύριος Παπανδρέου ήταν πανίσχυρος με 160 βουλευτές στην κοινοβουλευτική ομάδα και σαρωτική νίκη απέναντι στον Κώστα Καραμανλή.

Τελικά , οι ψυχραιμότερες φωνές επικράτησαν και ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξορίστηκε στο υπουργείο Άμυνας. Τιμητική αποστρατεία έλεγαν τότε οι «παπανδρεϊκοί» μεθυσμένοι από τη νίκη στις εκλογές. Ήταν φανερό πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος δυσφορούσε. Σε ένα από τα πρώτα υπουργικά συμβούλια, με τους νεωτερισμούς του Παπανδρέου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος φούντωσε όταν έγινε στους υπουργούς προβολή ντοκιμαντέρ για την παιδεία από το TEDX Καλιφόρνια. Ο κύριος Βενιζέλος ακούστηκε να σχολιάζει “για σινεμά ήρθαμε; Μα μόνο εδώ γίνονται αυτά τα πράγματα”. Οι μήνες κύλησαν και δυστυχώς ήρθε το μνημόνιο. Πολλοί δημοσιογράφοι θυμούνται πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος κλήθηκε εσπευσμένα με τις νομικές του γνώσεις να συνδράμει την κυβέρνηση Παπανδρέου για το πρώτο μνημόνιο.

“Αν δεν ήταν ο Βενιζέλος δεν θα είχαμε καταφέρει τα νομικά” σχολίασε κορυφαίος υπουργός τότε , και λίγα λεπτά αργότερα είχε πει “βέβαια ο Βενιζέλος είναι πάντα Βενιζέλος”. Ο κύριος Βενιζέλος είχε ζητήσει από το Γιώργο Παπανδρέου να ψηφιστεί το πρώτο μνημόνιο από 180 βουλευτές και να μην αναλάβει το ΠΑΣΟΚ μόνο του τη διαχείριση της κρίσης. Τότε δεν εισακούστηκε και πολλοί ακόμη και τώρα πιστεύουν πως αν είχε ψηφιστεί από 180 βουλευτές τότε τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά και για τη χώρα και για το ΠΑΣΟΚ. Η επόμενη διαφωνία του Ευάγγελου Βενιζέλου ήρθε με τις περιφερειακές εκλογές, που ο Γιώργος Παπανδρέου είχε μετατρέψει σε εκλογές για τη συνέχιση ή όχι της πολιτικής του.

Οι μήνες κύλησαν, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ένιωθε ριγμένος στο υπουργείο Άμυνας, ώσπου τον Ιούνιο του 2011 του δόθηκε η ευκαιρία να μπει στον κυβερνητικό πυρήνα. Τότε, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου που αποτελούσε κόκκινο πανί για τους περισσότερους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ , έφερε ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προς ψήφιση. Η Αθήνα έβραζε και οι διαδηλώσεις ήταν καθημερινές, ο Αντώνης Σαμαράς πίεζε για άλλο μείγμα πολιτικής. Ο Παπανδρέου σοκαρισμένος από όσα γίνονταν στους δρόμους της πρωτεύουσας, πήρε τηλέφωνο τον Αντώνη Σαμαρά και παραιτήθηκε λέγοντας του πως πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας.

Τελικά έπειτα από πιέσεις ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έκανε πράξη την παραίτηση και αποφάσισε να συνεχίσει να κυβερνά. Όμως, ένα μεγάλο κομμάτι της κοινοβουλευτικής του ομάδας διαφωνούσε με το μεσοπρόθεσμο. Τότε, ο Παπανδρέου αναγκάστηκε να προσφέρει στον Ευάγγελο Βενιζέλο τη θέση του υπουργού των Οικονομικών και του αντιπροέδρου στην κυβέρνηση. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος το σκέφτηκε να απαντήσει αρνητικά όπως τον συμβούλευαν οι γύρω του. Όμως, είπε το ΝΑΙ. Το μεσοπρόθεσμο πέρασε στη Βουλή ο Παπανδρέου κέρδισε χρόνο και ο Βενιζέλος έγινε ο ισχυρός άνδρας στην κυβέρνηση, καθώς είχε στα χέρια του το πιο κρίσιμο χαρτοφυλάκιο. Τότε ο κύριος Βενιζέλος κατέστρωσε σχέδιο σύγκρουσης με την τρόικα. Τελικά στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2011 ο Ευάγγελος Βενιζέλος έδιωξε από το γραφείο του τους τροϊκανούς. Λίγες μέρες αργότερα από τη ΔΕΘ ανακοίνωσε την επιβολή του περίφημου χαρατσίου στα ακίνητα μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.

Εκεί τοποθετούν πολλοί και το τέλος της δημοφιλίας του. Πάντα μάσα στο Σεπτέμβριο, ο κύριος Βενιζέλος γνώρισε ακόμη μια ψυχρολουσία στο Βρότλαβ της Πολωνίας. Εκεί σε ένα σκοτεινό υπόγειο ο κύριος Βενιζέλος κλήθηκε σε συνάντηση από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε . Εκεί Σόιμπλε και Άσμουσεν πρότειναν στον κύριο Βενιζέλο να βγει η χώρα μας από το ευρώ και εκείνοι θα μας έδιναν και ένα αναπτυξιακό πακέτο. Ο κύριος Βενιζέλος επικοινώνησε με το Γιώργο Παπανδρέου, του είπε τα δεδομένα και ο κύριος Παπανδρέου που βρίσκονταν στο Λονδίνο για να επισκεφτεί την κόρη του, ανέβαλε το ταξίδι του τότε στη Νέα Υόρκη και επέστρεψε. Ο επόμενος σημαντικός σταθμός ήταν η απόφαση των Βρυξελλών στις 26 Οκτωβρίου για το περίφημο PSI.  Εκεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος θεωρεί πως πρόκειται για μια προσωπική του επιτυχία και το φωνάζει και το λέει σε κάθε ομιλία του. Και μετά ήρθαν οι Κάννες. Νωρίτερα είχαν γίνει τα έκτροπα στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη και τότε ο Παπανδρέου πήρε την απόφαση να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.

Στην αρχή ο κύριος Βενιζέλος, αν και δεν είχε ενημερωθεί , στήριξε την απόφαση. Παπανδρέου και Βενιζέλος πήγαν μαζί στις Κάννες. Τότε κάτι συνέβη, που προφανώς θα μάθουμε στο μέλλον, και ο κύριος Βενιζέλος με το που προσγειώθηκε το αεροσκάφος στην Αθήνα ,άδειασε τον Γιώργο Παπανδρέου και στη συνέχεια προέκυψε πρωθυπουργός ο Λουκάς Παπαδήμος. Αυτό ελάχιστα έχει ακουστεί είναι πως τότε ο Παπανδρέου είχε προτείνει τη θέση του πρωθυπουργού και στον Ευάγγελο Βενιζέλο, μέσω Δημήτρη Ρέππα. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήθελε αλλά τελικά ο Παπανδρέου έπραξε αλλιώς. Στη συνέχεια έγινε η διαδοχή του Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Ένας αδύναμος Παπανδρέου παραδόθηκε στο Βενιζέλο και εκείνος έγινε ο τέταρτος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ . Στις εκλογές που ακολούθησαν το 2012 το ΠΑΣΟΚ κατέλαβε την τρίτη θέση. Ο κύριος Βενιζέλος αποφάσισε συμμετοχή στην τρικομματική αλλά χωρίς προβεβλημένα στελέχη. Όλοι θυμόμαστε τις ατελείωτες νύχτες στο Μέγαρο Μαξίμου στην προσπάθεια να βρεθούν λύσεις με τους δανειστές. Το καλοκαίρι του 2013 το ΠΑΣΟΚ μπήκε στην κυβέρνηση με στελέχη και ο κύριος Βενιζέλος ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Πολλά στελέχη της ΝΔ αναφέρουν πως ο κύριος Βενιζέλος έδωσε πολλές λύσεις σε κρίσιμες στιγμές.

Παράλληλα η δημοφιλία του κατρακυλούσε. Ο κύριος Βενιζέλος επιθυμούσε στη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας τον Φώτη Κουβέλη. Αυτό δεν έγινε και η κυβέρνηση δεν κατάφερε να αποφύγει τις εκλογές που έφεραν το ΠΑΣΟΚ στην τελευταία θέση στο κοινοβούλιο.

Τώρα γράφονται οι τελευταίες σελίδες της παρουσίας του Ευάγγελου Βενιζέλου ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ . Ο άνθρωπος που εχθροί και φίλοι πίστευαν πως θα κυβερνήσει κάποια στιγμή τη χώρα αποχωρεί. Αποχωρεί προσωρινά λένε κάποιοι για να επιστρέψει γιατί ο Βενιζέλος ποτέ δεν έβγαλε από το μυαλό του τη δημιουργία της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης. Και ποιος ξέρει ,στο ρευστό πολιτικό σκηνικό που επικρατεί ίσως να έχει ακόμη μία ευκαιρία.


σχετικα αρθρα