Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος

Συνεννόηση, όχι συνενοχή. Συνεννόηση, όχι συγκυβέρνηση. Συνεννόηση, όχι λευκή επιταγή.

Αυτό είναι το νέο δόγμα της ΝΔ που εγκαινίασε με τον πιο εμφατικό τρόπο στην ομιλία του στη βουλή ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρόεδρος της ΝΔ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας σε κυβερνητικό επίπεδο με τον ΣΥΡΙΖΑ , βάζοντας έτσι τέλος στα σενάρια που ήθελαν τη ΝΔ να ψηφίζει μια συμφωνία υπό τον όρο να μετέχουν στελέχη της σε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα.

Επιπλέον ο κ. Σαμαράς έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η ΝΔ δεν είναι " δεδομένη" και δεν θα στηρίξει μια συμφωνία που είναι χειρότερη από το e-mail Χαρδούβελη.

Πολιτικά ο κ. Σαμάρας θα προσπαθήσει όλο το επόμενο χρονικό διάστημα να αποσπάσει από τον Αλέξη Τσίπρα μια ομολογία ότι η επερχόμενη συμφωνία κινείται σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό ουσιαστικά δικαιώνει τον ίδιο και την προηγούμενη κυβέρνηση και καθιστούν τον κ Τσίπρα ανακόλουθο και αναξιόπιστο.

Στην ομιλία του στη Βουλή ο Αντώνης Σαμαράς χρησιμοποίησε και ένα από τα βασικά όπλα της ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση που είναι οι αντικρουόμενες δηλώσεις των ίδιων της των υπουργών και βουλευτών. Από τη ΝΔ έχουν επιλέξει να χρησιμοποιήσουν στον μέγιστο βαθμό τις δηλώσεις υπουργών που διαφωνούν με την κυβέρνηση και τους χειρισμούς Τσίπρα αλλά και τις δηλώσεις βουλευτών που επιμένουν στην ρήξη και την προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία .

Με τον τρόπο αυτό στη ΝΔ θέλουν να τονίσουν την ειδοποιώ διαφορά των δυο κομμάτων αφού κάνεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κάνει λόγο για ρήξη η για πρόωρες εκλογές.

Ωστόσο επειδή το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών παραμένει ανοικτό ο κ Σαμαράς φρόντισε να θέσει ήδη και το διακύβευμα. Είναι η παραμονή η όχι στην ευρωζώνη , είναι η παραδοχή μιας αποτυχίας απέναντι στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Τις επόμενες ημέρες στη λεωφόρο Συγγρού θα πραγματοποιηθούν δυο πολύ σημαντικές συσκέψεις υπό τον Αντώνη Σαμαρά. Μια με το οικονομικό επιτελείο και μια με τον πολιτικό σχεδιασμό του κόμματος.

Το οικονομικό επιτελείο της Συγγρού ετοιμάζει την πλήρη ανάλυση της φοροεπιδρομής που ετοιμάζει η κυβέρνηση κυρίως στη μεσαία τάξη τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Ο πολιτικός σχεδιασμός από την άλλη κινείται σε δυο άξονες . Ο πρώτος είναι η ανάδειξη των αντικρουόμενων δηλώσεων των κυβερνητικών στελεχών (κυρίως αυτών που επιμένουν στην ρήξη) και ο δεύτερος είναι η σύγκριση της επερχόμενης συμφωνίας με το e-mail Χαρδούβελη.

Στον χορό της αντιπολιτευτικής αντεπίθεσης της ΝΔ και μάλιστα στην πρώτη γραμμή θα μπουν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων, εμπόρων, επιχειρηματιών, ξενοδόχων και άλλων που θα πληγούν άμεσα από την αύξηση της φορολογίας που προγραμματίζει η κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί με τους φορείς αυτούς την ερχόμενη εβδομάδα.