Στις φήμες περί ρήγματος στις σχέσεις της Άνγκελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όσον αφορά στο ελληνικό ζήτημα, αναφέρεται δημοσίευμα του Bloomberg

Το διεθνές πρακτορείο αναφέρει χαρακτηριστικά:

Η γερμανίδα καγκελάριος και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών εργάζονται μαζί «μια χαρά» για την Ελλάδα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, ύστερα από δημοσίευματα που έκαναν λόγο για διαμάχη μεταξύ τους.

Το Bloomberg επικαλείται δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, σύμφωνα με το οποίο η Μέρκελ κράτησε στο σκοτάδι τον Σόιμπλε, σχετικά με τις συζητήσεις της Δευτέρας με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ώστε να άρει το αδιέξοδο γύρω από τη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ, διέψευσε το δημοσίευμα, λέγοντας πως «η καγκελάριος είχε μιλήσει στον Σόιμπλε για τη συνάντηση εκ των προτέρων».

«Η καγκελάριος και  υπουργός Οικονομικών εργάζονται μαζί μια χαρά, με εμπιστοσύνη και ειλικρίνεια», είπε ο Ζάιμπερτ σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο. «Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στο θέμα της Ελλάδας», πρόσθεσε.

Παρά τις διαψεύσεις, το Bloomberg επισημαίνει πως, ενώ ο Σόιμπλε επιχειρούσε να περιορίσει τη συζήτηση γύρω από τις απαιτήσεις των δανειστών για αλλαγές στην οικονομική πολιτική της Ελλάδας, εσχάτως η Μέρκελ έχει εντείνει τις προσπάθειές της για λύση, καθώς πλησιάζει το τέλος του προγράμματος οικονομικής βοήθειας της Ελλάδάς (30 Ιουνίου). Το πρακτορείο προσθέτει ότι η στάση του Σόιμπλε απηχεί μερικώς την οργή κάποιων Γερμανών πολιτικών γύρω από τη διαπραγματευτική τακτική της ελληνικής κυβέρνησης. 

Το πρακτορείο προσθέτει ότι η στάση του Σόιμπλε απηχεί μερικώς την οργή κάποιων Γερμανών πολιτικών γύρω από τη διαπραγματευτική τακτική της ελληνικής κυβέρνησης.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη Bild, η οποία επικαλείται σύμμαχο της καγκελαρίου στη Βουλή, στο κόμμα της Μέρκελ υπάρχει η ανησυχία ότι ο υπουργός Οικονομικών μπορεί ακόμη και να παραιτηθεί αν η καγκελάριος τον παρακάμψει και κλείσει μια ευνοϊκή για την Ελλάδα συμφωνία.

«Δεν βλέπω διαφορές μεταξύ του υπουργού μου και της καγκελαρίου, ούτε επί της ουσίας, ούτε επί της διαδικασίας. Οι δυο τους συνεργάζονται στενά και με εμπιστοσύνη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το θέμα της Ελλάδας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε, Μάρτιν Γέγκερ.

Στο τέλος του δημοσιεύματος, το Bloomberg σημειώνει πως η Μέρκελ έχασε τη θέση της ως της δεύτερης πιο δημοφιλούς γερμανίδας πολιτικού, την οποία κατέλαβε ο Σόιμπλε, σε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την περασμένη Τετάρτη, από την εταιρεία Infratest για το κανάλι ARB.