Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ αρνήθηκε να απαντήσει σε τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το Σάββατο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Την ίδια ώρα, οι Financial Times κάνουν λόγο και για πρόταση του κ. Τσίπρα για συνάντηση, την οποία ο κ. Γιουνκέρ αρνήθηκε.

Από την πλευρά τους κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν τα δημοσίευματα και με δηκτικό τρόπο τονίζουν:

Η παραφιλολογία συνεχίζεται. Μετά την πρόταση των θεσμών, «που ποτέ δεν δόθηκε στην Ελλάδα» -αλλά δημοσιεύθηκε στον τύπο!...-, σήμερα αξιωματούχος ανακάλυψε αναπάντητες κλήσεις! Η ελληνική πρόταση παραμένει στο τραπέζι, αναμένουμε τα σχόλια των θεσμών.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι υπήρξε ζήτημα επικοινωνίας του έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής. Ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε ότι όπως αναφέρει η δήλωση της Επιτροπής της περασμένης Τετάρτης, οι δυο άνδρες θα βρίσκονται σε διαρκή επαφή τις επόμενες ημέρες.

Το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχο της ΕΕ,  ανέφερε πως ως επιχείρημα προβλήθηκε το γεγονός ότι η Αθήνα δεν έχει ακόμα αποστείλει τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις, όπως είχε υποσχεθεί. 

«Ο έλληνας Πρωθυπουργός ζήτησε τηλεφωνική επικοινωνία στις 11 το πρωί του Σαββάτου (12 ώρα Ελλάδος, όμως ο Γιούνκερ αρνήθηκε διότι δεν έχει υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις και οι προτάσεις που η ελληνική πλευρά υποσχέθηκε την Τετάρτη να στείλει την Πέμπτη, δεν έχουν φτάσει», δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Δεν υπήρξαν νέες εξελίξεις, συνεπώς δεν υπήρχε τίποτα να συζητήσουν», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Παράλληλα, οι Financial Times μετέδιδαν πως ο κ. Γιουνκέρ δεν απέρριψε απλώς τηλεφώνημα, αλλά πρόταση του κ. Τσίπρα για συνάντηση.

Ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος είπε στους FT πως ο κ. Γιούνκερ είναι ενοχλημένος από τα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τις ομιλίες του στη Βουλή το βράδυ της Παρασκευής, όταν χαρακτήρισε «παράλογες» τις αξιώσεις των πιστωτών, αποδίδοντας την όλη πρόταση σε «φθηνό» κόλπο των εταίρων.

«Εάν [ο κ. Τσίπρας] δεν ασχοληθεί σοβαρά με αυτά τα ζητήματα, δεν υπάρχει λόγος για συνάντηση», δήλωσε η πηγή, η οποία ανήκει σε αποστολή χώρας που θα λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής του G7 την Κυριακή και τη Δευτέρα στη Βαυαρία.

Ο κ. Γιούνκερ θα λάβει μέρος στη σύνοδο, όπου οι εταίροι αναμένεται να συζητήσουν ατύπως το ελληνικό ζήτημα.

Την ενόχληση των Βρυξελλών για τα όσα συνέβησαν στη Βουλή φανέρωσε και η πηγή του Reuters, σχολιάζοντας δηκτικά: «Ξέρουμε πως αυτό ήταν εν μέρει θέατρο, όμως δεν είμαστε υποχρεωμένοι να παίξουμε ρόλο σε κάθε σκηνή του δράματος».

Ο πρωθυπουργός ήταν αρχικά προγραμματισμένο να επιστρέψει για νέο γύρο συζητήσεων στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, όμως η επίσκεψή του ακυρώθηκε λόγω της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή.