Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για αλλαγές στις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές της, προειδοποιεί την Ελλάδα ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Stuttgarter Nachrichten, ερωτηθείς αν αναμένει σύντομα μία συμφωνία, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομίας, απάντησε ότι «αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από την ελληνική κυβέρνηση. Η Ευρώπη έχει φτάσει στα όριά της».

Ο ίδιος είπε ότι το κλίμα σήμερα στη Γερμανία είναι υπέρ του να αφήσουν τους Έλληνες να βγουν από την ευρωζώνη.

«Αλλά αυτό ασφαλώς θα κόστιζε πολύ», σημειώνει και προσθέτει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της ΕΕ ό,τι κι αν συμβεί.

«Επομένως, θα συνεχίσει να υπάρχει ανάγκη για βοήθεια», σχολιάζει ο Γκάμπριελ.

Ο Γκάμπριελ, ο οποίος είναι υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας αλλά και επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, άσκησε κριτική εναντίον του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

«Το πρόβλημά του είναι ότι δεν προτίθεται να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που χρειάζεται να επιλυθούν. Προτιμά να τα ακουμπήσει στους ώμους των ευρωπαίων φορολογούμενων. Αλλά αυτό δεν θα λειτουργήσει».

Από την πλευρά της, η Γκέρντα Χάσελφελντ, ανώτερο μέλος των συντηρητικών συμμάχων της καγκελαρίου Μέρκελ στη Βαυαρία, δήλωσε στην εφημερίδα Passauer Neue Presse ότι τώρα η Αθήνα θα πρέπει να παρουσιάσει λεπτομερείς προτάσεις για μεταρρυθμίσεις.

«Το τωρινό πρόγραμμα θα πρέπει να εφαρμοστεί και δεν μπορεί να αλλάξει σε κάτι άλλο στα κρυφά», είπε.