Νέα συνάντηση αναμένεται να έχει την Τετάρτη ο πρωθυπουργός με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Το βράδυ του Σαββάτου ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τη γερμανίδα καγκελάριο και τον γάλλο πρόεδρο, με σκοπό να διερευνήσει τη στάση των εταίρων επί της ελληνικής πρότασης, αλλά και σημεία υποχώρησης επί της πρότασης των θεσμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα της συζήτησης ήταν εποικοδομητικό και οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου την Τετάρτη στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Ο κ. Τσίπρας συνεχίζει τη διαπραγμάτευση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, την ώρα που συνεχίζονται οι διαρροές και τα δημοσιεύματα του διεθνή Τύπου. 

Υπενθυμίζεται ότι το πρακτορείο Reuters μετέδωσε την πληροφορία ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, αρνήθηκε το Σάββατο το πρωί να μιλήσει τηλεφωνικά με τον έλληνα πρωθυπουργό. Το δημοσίευμα διέψευσε κατηγορηματικά το Μέγαρο Μαξίμου. 

Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να αποσπάσει σχόλια επί της ελληνικής πρότασης, την οποία η Αθήνα χαρακτηρίζει ως τη μόνη βάση διαπραγμάτευσης, απορρίπτοντας την πρόταση των θεσμών που παρουσιάστηκε στον Αλέξη Τσίπρα από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την περασμένη Τετάρτη.

Επίσης, η κυβέρνηση επιχειρεί να διερευνήσει τις διαθέσεις των εταίρων επί της κοινής πρότασης ΕΕ και ΔΝΤ, δηλαδή εάν υπάρχει βούληση για υποχωρήσεις σε σημεία που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει απαράδεκτα.

Σαπέν: Δεν είναι τελεσίγραφο η πρόταση των θεσμών

Εν τω μεταξύ, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο περιθώριο του συνεδρίου του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ότι η πρόταση των πιστωτών προς την Ελλάδα είναι διαπραγματεύσιμη και ξεκαθάρισε ότι δεν αποτελεί τελεσίγραφο.

Παράλληλα, ο Μισέλ Σαπέν τόνισε πως η Ελλάδα έχει «νόμιμα επιχειρήματα» κατά των περικοπών στις συντάξεις και τόνισε κάλεσε να Αθήνα να προσπαθήσει να βρει ισοδύναμα μέτρα.