Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ετήσια Σύνοδος της G7 στη Βαυαρία, στο τραπέζι της οποίας θα βρεθεί και το ελληνικό ζήτημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, αναμένεται να κάνει νέα παρέμβαση για την Ελλάδα.

Η ομάδα των οικονομικών συμβούλων του αμερικανού προέδρου είναι έτοιμη να επέμβει, ώστε να εξευρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα και να επέλθει σύντομα συμφωνία με τους δανειστές.

Σύμφωνα με το Mega, αμερικανική πηγή διεμήνυσε πως η παγκόσμια οικονομία δεν είναι μέρος κανενός παιχνιδιού, ούτε πολιτικού. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, αναμένεται να ζητήσει από τη γερμανίδα καγκελάριο ρεαλισμό και να τονίσει ότι η λιτότητα δεν είναι λύση και δημιουργεί περισσότερα προβλήματα.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα της εβδομάδας, γερμανικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ και η γερμανίδα καγκελάριος θα έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση για την ελληνική κρίση.

Μέρκελ: Δεν θα μονοπωλήσει τη G7 η Ελλάδα

Την ίδια ώρα, η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους ομολόγους της στο Ανάκτορο Έλμαου της Βαυαρίας, υπογράμμισε σε αποκλειστική της συνέντευξη στην τηλεόραση της DW τη σημασία της συνόδου.

Όπως επεσήμανε, «καταρχάς είναι πρωτεύον για μένα το γεγονός ότι οι επτά επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων συζητούν για σημαντικά θέματα. Αυτή η ανταλλαγή απόψεων είναι απλά πάρα πολύ σημαντική, ώστε να γνωρίζουμε για το διάστημα όλου του έτους πως σκέπτεται ο καθένας αναφορικά με βασικά ζητήματα, που υπάρχουν διαφορές και που υπάρχουν κοινά σημεία».

Η γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε την αναγκαιότητα να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις σε ζητήματα αντιμετώπισης επιδημιών και πανδημιών, αναφέροντας ως παράδειγμα το ξέσπασμα του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική, στον οποίο, όπως είπε, η διεθνής κοινότητα αντέδρασε ανεπαρκώς και με καθυστέρηση. Κάτι αντίστοιχο δεν πρέπει να επαναληφθεί, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, επιχειρώντας να εξάρει τη σημασία του θέματος της υγείας στο φετινό G7.

Πάντως, ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην ατζέντα του G7 θα παίξουν και ζητήματα οικονομίας, ελεύθερου εμπορίου και ανάπτυξης. 

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η επιθυμία της καγκελαρίου Μέρκελ να κρατήσει το ελληνικό ζήτημα στο περιθώριο της συνόδου. 

Ωστόσο, η Άγκελα Μέρκελ επισήμανε ότι το ελληνικό ζήτημα δεν θα επισκιάσει το G7, παρότι θα συζητηθεί η κατάσταση της οικονομίας, τόσο παγκοσμίως όσο και εντός ευρωζώνης. Όπως διευκρίνισε, «θα μπορέσουμε να παραπέμψουμε στο γεγονός ότι η Ιρλανδία, που επίσης βρισκόταν σε πρόγραμμα, είναι σήμερα η χώρα με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη και στο ότι αναπτύσσεται η οικονομία στην Πορτογαλία και την Ισπανία. Και μετά θα μιλήσουμε και για την Ελλάδα. Αλλά, πραγματικά, αυτό δεν αποτελεί κεντρικό θέμα, αλλά απλώς θα κάνουμε αναφορά για το που βρισκόμαστε και θα εκφράσουμε την ελπίδα μας ότι οι συνομιλίες μπορούν να ολοκληρωθούν με επιτυχία».