Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος

Με την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός υπηρέτησε και πέτυχε τον διπλό  στρατηγικό του στόχο. Απο τη μία πλευρά έδειξε αποφασισμένος να επιμείνει στις "κόκκινες γραμμές" που έχει θέσει η κυβέρνηση, και απο την άλλη εξεθεσε το σύνολο της αντιπολίτευσης αφου οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος εκτέθηκαν υπερασπιζόμενοι το μνημονιακό τους παρελθόν, ο κ. Θεοδωράκης απλώς παρουσίασε ένα «θολό» σχέδιο ενω ο Δ. Κουτσούμπας  ανέπτυξε τη γνωστή ρητορεία.

 Ουσιαστικά ο Α. Τσίπρας κατάφερε και πέτυχε να αναδειχθεί ο κυρίαρχος του παιχνιδιού, τόσο στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης αφου ανέδειξε την κυβέρνησή του ως «εκείνη που παλεύει για τη λύση, χωρίς να γονατίσει την κοινωνία» όσο και σε εκείνο της πολιτικής προοπτικής επιτυγχάνοντας να πείεσει ότι η «λύση δεν περνάει απο φθαρμένα και ήδη δοκιμασμένα κόλπα τύπου Παπαδήμου, αλλά απο στέρεη και διαρκή πολιτική διαπραγμάτευση με στόχο τον συμβιβασμό των δύο πλευρών».

Συνεργάτες του Α. Τσίπρα εκτιμούσαν ότι με την ομιλία του έστειλε διπλό μήνυμα. Τόσο στο εσωτερικό του κόμματός του όσο και προς την πλευρά των Βρυξελλών. Για το πρώτο επέμεναν ότι «με την ομιλία του συσπείρωσε τον κομματικό μηχανισμό, αφου έθεσε τους πάντες προ των ευθυνών τους απέναντι στην εθνική υπόθεση της επίλυσης της κρίσης» . Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την ομιλία του πρωθυπουργού κομματικά στελέχη που δεν ανήκουν στην προεδρική πλειοψηφία, έλεγαν πως « με αυτή την τακτική που ακολούθησε δύσκολα το κόμμα δεν θα στηρίξει τις κυβερνητικές επιλογές».  Κάτι που σημαίνει ότι οι όποιες διαφωνίες  θα υποχωρήσουν απέναντι στην «βαρβαρότητα των δανειστών».

Οσο δε για το μήνυμα προς τις Βρυξέλλες  ο πρωθυπουργός δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών. Στελέχη της κυβέρνησης εκτιμούσαν ότι το μήνυμα ήταν σαφές και πως οι δανειστές δύσκολα μπορούν να το αγνοήσουν. «Η ελληνική πρόταση είναι δεδομένη, το παιχνίδι πλέον βρίσκεται στο γήπεδο των δανειστών» έλεγαν στελέχη που πρόσκεινται στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης , τα οποία έχουν παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς τις συνομιλίες. Και ξεκαθάριζαν πως «με την ομιλία του ο πρωθυπουργός ανέδειξε σε εθνικό ζήτημα τη διαπραγμάτευση, την ώρα που η αντιπολίτευση προσπαθούσε να κρυφτεί πίσω απο φτηνές δικαιολογίες...».