Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Αρκετές είναι οι υποθέσεις εργασίας  που μελετούνται στα επιτελεία των πολιτικών κομμάτων, υπό τη σκιά της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές. Τα σενάρια που έχουν μπει στο στόχαστρο των πολιτικών αναλυτών περιλαμβάνουν τέσσερα βασικά ενδεχόμενα: το να υπάρξει συμφωνία και να περάσει έστω και οριακά, το ενδεχόμενο ρήξης, την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και την κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Το τελευταίο σενάριο, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, συζητείται έντονα στις Βρυξέλλες αλλά και στην Ουάσιγκτον, είναι πιθανό, όπως τονίζουν στελέχη της Συγγρού, σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας, είτε πετύχει είτε αποτύχει η διαπραγμάτευση, έχει πραγματική πρόθεση να προχωρήσει τη συμφωνία για να μην πέσει η χώρα στα βράχια και συναντά δυσκολίες. Γιατί, όπως ανάφεραν τα ίδια στελέχη, δυσκολίες, μπορεί να υπάρξουν όχι μόνο για την υπογραφή της συμφωνίας, αλλά και για την εφαρμογή της.

Άλλωστε, όπως υπενθύμιζαν από τη ΝΔ και το κάλεσμα του κ. Σαμαρά για τη «μεγάλη εθνική συνεννόηση», θα μπορούσε αν οι συνθήκες διαμορφωθούν ανάλογα, να οδηγήσει στο σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Με ένα τέτοιο σενάριο συμφωνούν και κορυφαία στελέχη του κόμματος, όπως ο γραμματέας της Κ.Ε. Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο οποίος κάλεσε τον πρωθυπουργό «να κάνει και αυτός την εθνική του υπέρβαση σχηματίζοντας κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με πρόσωπα από όλους τους χώρους, αλλά κυρίως πρόσωπα ικανά και αποφασισμένα, να εφαρμόσουν τη συμφωνία».

Εθνική συνεννόηση ζητά και η Ντόρα Μπακογιάννη, που πρότεινε «σύγκληση όλων των πολιτικών δυνάμεων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε η Ελλάδα να εμφανιστεί με μία δυνατή φωνή», σημειώνοντας πως «τώρα είναι ώρα της εθνικής συσπείρωσης και της εθνικής διαπραγμάτευσης».

Εξελίξεις πάντως αναμένεται να υπάρξουν μέσα στις επόμενες ημέρες και στο πεδίο της «αμφίπλευρης διεύρυνσης», ειδικά μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, καθώς τουλάχιστον πέντε στελέχη που κινούνταν στον σοσιαλδημοκρατικό χώρο συνομιλούν σήμερα με τη Συγγρού.