Μικρά περιθώρια συμφωνίας με τους δανειστές «βλέπει» ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνης. Στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» σημειώνει ότι ένα νέο Μνημόνιο πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία και ότι, όσο και αν η έξοδος από την ευρωζώνη δεν είναι επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως βιβλική καταστροφή. 

Κύριε υπουργέ, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει περιθώρια να συμφωνήσει με τους δανειστές;

«Δεν νομίζω ότι οι θεσμοί επιδιώκουν μια αξιοπρεπή συμφωνία με την κυβέρνησή μας, συμβατή με το πρόγραμμά της. Οι λεγόμενοι θεσμοί εφαρμόζουν σε βάρος της Ελλάδας ό,τι πιο μακιαβελικό ως μεθόδευση έχει αναδείξει η ιστορία της αποικιοκρατίας. Αυτό που θέλουν είναι να τσακίσουν κοινωνικά τη χώρα και να εξευτελίσουν την κυβέρνηση. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για θετική συμφωνία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους πιστωτές. Οι τελευταίοι μάλλον θέλουν παράδοση και υποταγή. Και αυτό δεν πρέπει ποτέ να το επιτρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ». 

Πώς μπορεί να λυθεί η συνάρτηση «ελάφρυνση χρέους - παροχή ρευστότητας» χωρίς μια συμφωνία εντός του πλαισίου της ΕΕ;

«Μια ενδεχόμενη συμφωνία πρέπει αφενός να μην περιέχει νέα μέτρα λιτότητας, νεοφιλελεύθερες απορρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις και αφετέρου να προβλέπει βαθιά διαγραφή του χρέους (του μεγαλύτερου μέρους) και ισχυρή ρευστότητα με ευνοϊκούς όρους για να χρηματοδοτηθεί η οικονομία. Οπως βλέπετε, δεν μιλάω απλώς για μια οποιαδήποτε ελάφρυνση του χρέους, για τα μάτια του κόσμου, ούτε για οποιαδήποτε ρευστότητα που θα χρησιμεύει απλώς για να πληρώνουμε τις δανειακές δόσεις. Μια τέτοια συμφωνία δεν θεωρώ ότι είναι πιθανόν να τη δεχθεί η ΕΕ, η οποία κινείται τόσο αντιδραστικά σαν να θέλει να εκδικηθεί βάναυσα όσους οραματίστηκαν και επένδυσαν σε μια δημοκρατική εξέλιξή της». 

Στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ μιλήσατε πιο ξεκάθαρα από ποτέ για το ενδεχόμενο επιστροφής σε εθνικό νόμισμα. Θεωρείτε ότι θα ήταν προτιμότερο να αποχωρήσει η χώρα από την Ενωση;

«Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να σταματήσει η κατατρομοκράτηση του λαού με τη βιβλική καταστροφή που θα επέλθει από τη διακοπή της πληρωμής του χρέους και την αποχώρηση από το ευρώ. Οσοι τρομοκρατούν τον ελληνικό λαό το μόνο που επιβεβαιώνουν είναι την έλλειψη επιχειρημάτων και τον πανικό τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστό ότι δεν έχει ως επιλογή την έξοδο από την ευρωζώνη αλλά δεν έχει και ως επιλογή την εξόντωση του λαού μας μέσα στην ευρωζώνη. Και αυτή την ώρα ό,τι χειρότερο μπορεί να υπάρξει για τον τόπο και τον λαό είναι ένα τρίτο Μνημόνιο, που με κάθε δυνατό δημοκρατικό τρόπο πρέπει να αποφευχθεί, όσες δυσκολίες κι αν έχει ένα τέτοιο εγχείρημα». 

Το μεγάλο ερώτημα είναι: «Τι θα κάνει ο Λαφαζάνης αν έρθει μια συμφωνία στη Βουλή;». Θα την ψηφίσετε και υπό ποιους όρους;

«Το μεγάλο ερώτημα του κόσμου δεν είναι το τι θα κάνει ο Λαφαζάνης. Είναι αν θα υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς και τι είδους συμφωνία θα είναι αυτή. Αν έχουμε μια κακή συμφωνία, ασύμβατη ή και αντίθετη με το πρόγραμμά μας, πράγμα που δεν πιστεύω ότι θα δεχθεί η κυβέρνηση, το πρόβλημα θα είναι για τον τόπο και τον ελληνικό λαό και θα είναι πελώριο και όχι το τι θα κάνω εγώ στη Βουλή. Αλλωστε όσο χειρότερη θα είναι μια συμφωνία – επαναλαμβάνω, δεν πρόκειται να τη δεχθεί η κυβέρνησή μας και μιλώ θεωρητικά – τόσο περισσότερες ψήφους θα πάρει, ίσως στη Βουλή, αφού μάλλον με μεγαλύτερο πάθος θα σπεύσουν να τη στηρίξουν ΝΔ, ΠαΣοΚ και Ποτάμι». 

Και τι θα γινόταν αν μια ενδεχόμενη συμφωνία ψηφιζόταν αλλά η κυβέρνηση έχανε τη δεδηλωμένη; Μήπως υπάρχει και η επιλογή της «ηρωικής πτώσης»;

«Ούτε η κυβέρνηση θα χάσει τη λεγόμενη δεδηλωμένη ούτε θα υπάρξει καμιά ηρωική πτώση της. Η κυβέρνηση τυγχάνει ευρείας λαϊκής αποδοχής, η οποία, παρά τις δυσκολίες, διευρύνεται συνεχώς μετεκλογικά. Απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει στην πράξη εναλλακτική πολιτική λύση παρά μόνο μεγάλες περιπέτειες και μείζονες κίνδυνοι. Η κυβέρνησή μας καλείται να λάβει και ελπίζω να λάβει μέσα στις επόμενες εβδομάδες τολμηρές και ριζοσπαστικές αποφάσεις που θα έχουν ιστορικό χαρακτήρα και θα αφορούν την επιβίωση και την προοπτική του ελληνικού λαού και μια πορεία του τόπου χωρίς εξαρτήσεις και κηδεμονίες». 

Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να προχωρήσουν τα έργα των δύο αγωγών, του ΤΑΡ και του Greek Stream;

«Ο ΤΑP με το αζέρικο φυσικό αέριο και ο ελληνικός αγωγός με το ρωσικό φυσικό αέριο δεν είναι κατ’ ανάγκην ανταγωνιστικοί και πολύ περισσότερο δεν είναι καθόλου ασύμβατοι μεταξύ τους. Αντίθετα, θα έλεγα ότι είναι αρκετά συμπληρωματικοί, δίνουν ευκαιρίες και δυνατότητες επιλογών στους καταναλωτές, ενώ συμβάλλουν από κοινού στην ενεργειακή ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή μας και στην Ευρώπη. Η αμερικανική θέση ότι δεν χωράνε δύο αγωγοί στη χώρα μας είναι βαθιά λαθεμένη. Η Ελλάδα, αντίθετα, όσο εξελίσσεται σε πλουραλιστικό ενεργειακό κόμβο στην περιοχή μας τόσο προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στην ειρήνη, στη συνεργασία και στην ευημερία στην ευρύτερη περιοχή μας σε Ανατολή και Δύση». 

Σε πρόσφατο κείμενό σας για τον Χαρίλαο Φλωράκη γράψατε: «Χαρίλαε, ψηλά στον λόφο του Αϊ-Λια, στο Παλιοζογλώπι όπου αναπαύεσαι, έχεις διαλέξει καλή θέα για να αγναντεύεις και να περιμένεις να δεις τη λεύτερη, ανεξάρτητη και σοσιαλιστική Ελλάδα που οραματίστηκες. Ισως να μην περιμένεις για πολύ!». Πλησιάζει, λέτε, εκείνη η ώρα;

«Ουδείς μετά Χριστόν προφήτης και ιδιαίτερα στην πολιτική οι προβλέψεις συνήθως αποτυγχάνουν. Η φράση στην οποία αναφέρεστε περισσότερο αντιπροσωπεύει ευχή και ελπίδα και κυρίως προτροπή παρά ακλόνητη βεβαιότητα για το άμεσο μέλλον. Το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα έχει ήδη μπει σε μια ελπιδοφόρα τροχιά προοδευτικής και ανεξάρτητης πορείας. Εχουμε όμως πολύ δρόμο μπροστά μας και θα χρειαστούν μεγάλοι αγώνες, θυσίες και προσπάθειες για την τελική επιτυχία».