Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε με απόλυτη ειλικρίνεια, όπως μιλάει από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, τόνισε ο Τέρενς Κουίκ

Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα news247.gr, ο Υφυπουργός Επικρατείας παρά τω Πρωθυπουργώ, δήλωσε:

Ούτε ωραιοποίησε, ούτε δραματοποίησε. Επί της ουσίας - λέγοντας τα πράγματα με το όνομά τους - έθεσε προ των ευθυνών τους και τους Θεσμούς, που διαπραγματεύονται με την Ελλάδα, με πολλά χτυπήματα "κάτω από την μέση", αλλά και την Αντιπολίτευση στην Ελλάδα, που δεν μπορεί να συνεχίζει να κάνει τον Πόντιο Πιλάτο.

Ακόμη, ο κ. Κουίκ σημείωσε πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έμοιαζε, κατά την διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή την Παρασκευή, να έχει «χάσει τον μπούσουλα», με ανακρίβειες, ψέματα, αντιφάσεις και κουκουλώματα σε σημαντικές πτυχές της καταστροφικής πολιτικής του.

Υπογράμμισε ότι ο κ. Σαμαράς πρέπει «να αποφασίσει αν θα πει «ναι» στην εθνική προσπάθεια της Κυβέρνησης για συμφωνία όπως αποτυπώνεται στις 47 σελίδες που παραδώσαμε στους Θεσμούς ή αν θα συνεχίσει να βάζει πλάτες στις συνταγές Σόιμπλε».

Ο κ. Κουίκ αποκάλεσε τον Πρόεδρο της ΝΔ, «αμφισβητούμενο», επικαλούμενος καταγεγραμμένες, όπως είπε, θέσεις στελεχών-βουλευτών της ΝΔ, τα όσα εισπράττει στις περιοδείες του από πολίτες που δηλώνουν ψηφοφόροι της ΝΔ, αλλά και τις αντιδράσεις όσο και τις απουσίες βουλευτών κατά την διάρκεια της ομιλίας του κ. Σαμαρά την Παρασκευή στην Βουλή.

Εξέφρασε επίσης την κόπωσή του από την «ακατάσχετη πολυλογία» του κ. Ε. Βενιζέλου, ενώ αρνήθηκε να ανάγει σε συνομιλητή του τον κ. Σ. Θεοδωράκη «όσο εκτοξεύει ψέματα για τους Ανεξάρτητους Έλληνες».

«Τι να κάνουμε; 'Αλλα αποφάσισαν ο ελληνικός λαός και τα κόμματά μας. Δεν αποφασίζει τα κυβερνητικά σχήματα στην Ελλάδα ο κολλητός του ο κ. Σουλτς» πρόσθεσε αναφερόμενος στον επικεφαλής του Ποταμιού.

Ο κ. Κουίκ απαντώντας στην πρόταση Σαμαρά για εθνική συνεννόηση και αλλαγή πολιτικής, εγκάλεσε τον Πρόεδρο της ΝΔ για συνεχείς μεταστροφές σε ότι αφορά το Μνημόνιο, αναλόγως του αν ήταν στην κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση.

Σε κάθε περίπτωση, επανέλαβε την διακηρυγμένη από το 2012 θέση των ΑΝΕΛ ότι «Σαμαράς, Βενιζέλος και οι άνθρωποί τους, είναι απόλυτα έξω από την όποια λογική μας (για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας)» .

«Και επιπλέον, αδιέξοδο δεν θα υπάρξει. Έχουμε νωπή τη στήριξη του λαού και θα έχουμε και στήριξη των κοινοβουλευτικών μας ομάδων. Εμείς ΑΝΕΛ - ΣΥΡΙΖΑ δεν ανησυχούμε. 'Αλλοι να ανησυχούν για το τι τους έρχεται» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά την τοποθέτηση του Προέδρου των ΑΝΕΛ στην Βουλή, την Παρασκευή, είπε ότι ο κ. Καμμένος ανταποκρινόμενος στις θέσεις του κόμματος, «επεσήμανε ότι οι 47 σελίδες - πρόταση της Κυβέρνησης είναι τα όρια που αποδεχόμαστε για μία συμφωνία. Η Ελλάδα με τη δική μας κυβέρνηση δεν αποδέχεται εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας. Και έδειξε το αυτονόητο. Ότι τώρα πλέον η μπάλα είναι στο γήπεδο των Θεσμών».

Αναφορικά με το ισχύον καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά, είπε ότι «με tweet από την Παρασκευή το πρωί, ο Πάνος Καμμένος ξεκαθάρισε ότι δεν ψηφίζει ΦΠΑ για τα νησιά» το οποίο και επιβεβαιώθηκε ομόφωνα το ίδιο απόγευμα και στην έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας μας.

«Εμείς οι ΑΝΕΛ θα καταψηφίσουμε κάθε τέτοια περίπτωση. Θα εφαρμόσουμε - όπως είπε στη Βουλή ο Πάνος Καμμένος - το άρθρο 101 του Συντάγματος» πρόσθεσε ο Υφυπουργός Επικρατείας.

Ο κ. Κουίκ μετέφερε «σημαντικές πληροφορίες που μου δόθηκαν από την διαπραγματευτική ομάδα, ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα διατηρήσει το ισχύον καθεστώς ΦΠΑ για το Αιγαίο. Είναι ειλημμένη απόφαση από χθες Σάββατο, σε πολύ υψηλό επίπεδο και νομίζω ότι θα επαληθευθώ».

Ερωτηθείς που στηρίζει την εντύπωση που αφήνει ότι επίκειται συμφωνία είπε πως «οι ενδείξεις έρχονται από το εξωτερικό, χωρίς να θέλω να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες» προσθέτοντας ότι γι αυτά τα ζητήματα προτιμά να μιλούν όσα μέλη της Κυβέρνησης είναι στην άμεση διαπραγματευτική ομάδα και εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Σχετικά με το αν οι ΑΝΕΛ θα στηρίξουν ακόμα και μια συμφωνία με επώδυνα μέτρα ή είναι διατεθειμένοι για ρήξη, ο κ. Κουίκ τόνισε ότι «οι 47 σελίδες (της ελληνικής πρότασης) είναι το απόλυτο πλαίσιο που βάζουμε», προσθέτοντας ότι «εμείς δεν θέλουμε την ρήξη, αλλά αν συμβεί, την ευθύνη θα την έχουν άλλοι. Θα την έχουν κάποιοι που επηρεάζουν αρνητικά τις διαπραγματεύσεις. Και το κάνουν με πολύ εμπάθεια, καιρό τώρα».

«Και μη ρωτάτε τι θα κάνει η Ελλάδα. Κανένας δεν θα ασχολείται μαζί μας, γιατί απλούστατα εκείνοι που θα επιλέξουν την ρήξη, θα έχουν πάνω απ´ όλα επιλέξει να ανισορροπήσουν την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία. Αλλά και να αποσταθεροποιήσουν γεωπολιτικά την περιοχή μας» υπογράμμμισε ο Υφυπουργός Επικρατείας.

Τόνισε ότι η ελληνική Κυβέρνηση ζητά λύση μέσα στο ευρώ και μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια ενώ «απέναντί μας μία χούφτα πολιτικών και τραπεζιτών, με τη συνέργεια επίλεκτων δημοσιογράφων κάποιων ξένων ΜΜΕ, επιζητούν τη μη λύση που θα επιφέρει επώδυνες καραμπόλες στην Ευρώπη. Επικίνδυνοι άνθρωποι...»

Αναφορικά με την ενδοκυβερνητική συνεργασία, είπε ότι κινούνται σε εξαιρετικά πλαίσια η συνεργασία των Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου καθώς και η δική του με τον Υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη, χωρίς να παραλείψει να αναφέρει ότι «όπου οι ΑΝΕΛ έχουμε τελική διαφορετική άποψη, αυτό εκφράζεται κοινοβουλευτικά, όπως συνέβη και με τη τροπολογία για το Τζαμί και για το Μέγαρο Μουσικής».

«Αλλά, είπαμε. Το μείζον, το μέγιστο στην άριστη συνεργασία μας, είναι η σωτηρία της Ελλάδας και η επαναφορά του χαμόγελου σε κάθε πληγωμένη οικογένεια» κατέληξε ο κ. Κουίκ.