Το ελληνικό ζήτημα βρέθηκε σήμερα στο τραπέζι της συνάντησης του αμερικανού προέδρου με την Άνγκελα Μέρκελ στη Βαυαρία, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G7, με τους δύο ηγέτες να στέλνουν στην Αθήνα ηχηρό μήνυμα.

Όπως γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και να επιστρέψει στη βιώσιμη και μακροχρόνια ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα και οι εταίροι της θα καταφέρουν να χαρτογραφήσουν την πορεία της χωρίς να προκαλέσουν αστάθεια στις διεθνείς αγορές. «Το πείραμα του Grexit θα έχει αβέβαιες συνέπειες», φέρεται να είπε. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε επίσης ότι είναι ευχαριστημένος που η Αθήνα έχει στείλει μηνύματα ότι θέλει να παραμείνει στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση.

Παράλληλα, η κυρία Μέρκελ, σε συνέντευξή της, υπογράμμισε πως το ελληνικό ζήτημα δεν έχει λυθεί και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις προσπάθειες.

«Δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι το πρόβλημα έχει λυθεί, αλλά είπαμε ότι εργαζόμαστε με μεγάλη επιμονή και καταστήσαμε όλοι μας σαφές ότι στην Ευρώπη αυτά πάνε πάντα μαζί - από τη μία πλευρά δίδεται αλληλεγγύη και από την άλλη πλευρά καταβάλλονται ίδιες προσπάθειες. Και σε αυτό δεν έχουμε ακόμη φθάσει στον προορισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά η καγκελάριος στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, απαντώντας σε ερώτημα εάν υποσχέθηκε στους ηγέτες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας ότι θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

Η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε ακόμη στην χθεσινή επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ενώ σημείωσε ότι την G- 7 ενημέρωσε σχετικά και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.