Του Τάσου Τσιφόρου 

Δεν είχαν περάσει παρά λίγα μόλις λεπτά από την τριτολογία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή την Παρασκευή, όταν ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, με δήλωσή του, σημείωνε ότι ο Πρωθυπουργός αναζητά συνενόχους στην πορεία ρήξης με τους εταίρους. 

Ακολούθησε η δραματική κλιμάκωση της έντασης, με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ – εκ των πλέον ένθερμων συμμάχων της Αθήνας – να αρνείται επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό, να μην κρύβει τη δυσφορία του για τη στάση της Αθήνας και να αφήνει, για πρώτη φορά ανοικτό, το σενάριο ακόμη και εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. 

Στο επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά η ανησυχία περισσεύει καθώς τα μηνύματα που ο Πρόεδρος της Ν.Δ. λαμβάνει κάθε άλλο παρά θετικά είναι. Άλλωστε, ο κ. Σαμαράς διατηρεί ανοικτούς διαύλους με το εξωτερικό, έστω κι αν η κρισιμότητα της συγκυρίας «κλείνει στόματα», και τουλάχιστον δύο φορές έχει παρέμβει προκειμένου να διευκολυνθεί η προσπάθεια υπέρβασης του αδιεξόδου. 

Ωστόσο, στο γαλάζιο στρατόπεδο αυξάνονται γεωμετρικά πλέον τα στελέχη που φοβούνται τα χειρότερα. Εκεί, δηλαδή, που πλειοψηφούσαν όσοι θεωρούσαν ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η συμφωνία με τους εταίρους θα κλειδώσει, τώρα πλέον η βεβαιότητα εκλείπει και ο αριθμός όσων βλέπουν αδιέξοδο και ρήξη αυξάνεται. Δεν είναι τυχαίο πως, και χθες από την Πρέβεζα, ο κ. Σαμαράς απηύθυνε ευθεία προειδοποίηση προς τον Αλέξη Τσίπρα, υπογραμμίζοντας πως «το ατύχημα για τη χώρα έρχεται όλο και πιο κοντά». Σύμφωνα με τους γαλάζιους το αδιέξοδο του κ. Τσίπρα είναι διπλό και δεν αφορά μόνον στην κατάρρευση των όσων προεκλογικά έλεγε αλλά και στην αγωνία μπροστά σε όσα θα κληθεί να υλοποιήσει, ακόμη και στην περίπτωση συμφωνίας. 

Γι αυτό στη Συγγρού το ενδεχόμενο προσφυγής σε νέες κάλπες θεωρείται ως αρκετά πιθανό και δεν είναι τυχαίο ότι, τόσο από τη Βουλή όσο και χθες από την προσυνδιάσκεψη της Ν.Δ, ο κ. Σαμαράς έσπευσε να προειδοποιήσει ότι οι κάλπες θα δώσουν το τελειωτικό κτύπημα στη χώρα και να αποδώσει το σύνολο της ευθύνης για μία τέτοια κατάληξη στον Πρωθυπουργό. Δεν είναι τυχαίο, επίσης, ότι η ομιλία Σαμαρά είχε έντονο προεκλογικό τόνο και αναφορές στην αντιστροφή των τάσεων στην κοινωνία αλλά και στο γεγονός ότι «πλην της Ν.Δ. δεν υπάρχει καμία άλλη δύναμη που θα μπορούσε να σταματήσει την πορεία προς την καταστροφή, που να μπορεί να εγγυηθεί, ότι η χώρα θα ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης, που να μπορεί, σε σύντομο χρόνο, να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό και την ομαλότητα στο εσωτερικό».