Συνεχίζεται σήμερα η Σύνοδος των G7 στη Γερμανία

Κατα τη σημερινή συνεδρίαση οι ηγέτες της Ομάδας των 7 αναμένεται να επιβεβαιώσουν την ενότητά τους ενάντια στην τρομοκρατία και τις διεθνείς εστίες κρίσης.

Το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου στον Πύργο Ελμαου της Βαυαρίας αναμένεται να απηχεί την αποφασιστικότητα των ηγετών της Δύσης κατά της στάσης του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στις συνομιλίες τους χθες για την Ουκρανία. Οι ηγέτες τάχθηκαν κυρίως υπέρ της διατήρησης των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

"Πιστεύω ότι θα στείλουμε ένα μήνυμα ενότητας" όσον αφορά το θέμα αυτό, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χθες βράδυ σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Την πρώτη ημέρα της συνόδου η οποία διεξάγεται στις βαυαρικές Άλπεις, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η Άνγκελα Μέρκελ έκριναν ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να διατηρηθούν μέχρι η Ρωσία να "σεβαστεί την κυριαρχία της Ουκρανίας".

Ο Λευκός Οίκος τόνισε την πλήρη "συμφωνία" του με το Βερολίνο "'στο γεγονός ότι η διάρκεια των κυρώσεων θα πρέπει σαφώς να έχει σχέση με την πλήρη εφαρμογή από τη Ρωσία των συμφωνιών του Μινσκ", για την επίτευξη των οποίων είχαν προηγηθεί διαπραγματεύσεις τον Φεβρουάριο από την Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Η Ουκρανία και, σε μικρότερο βαθμό, το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτές της, επισκίασαν την επίσημη ημερήσια διάταξη της G7 στην οποία μετέχουν οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία, ο Καναδάς και η Ιαπωνία.

Η ελληνική κρίση μπορεί να εξεταστεί εκ νέου σήμερα από τους ηγέτες της G7 με την αναμενόμενη παρουσία της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Ωστόσο "όλοι συμφωνούμε ότι έχουμε ακόμα πολύ δουλειά μπροστά μας", προειδοποίησε χθες η Μέρκελ.