Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής Bουλής και βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών, του κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, Νόρμπερτ Ρέτγκεν, δήλωσε για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωστών της, ότι «επιθυμούμε να διατηρήσουμε την ενότητα της ευρωζώνης».

Ο κ. Ρέτγκεν εξήγησε ότι στόχος της σημερινής συνάντησης μεταξύ του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του Έλληνα ομολόγου του Γιάνη Βαρουφάκη είναι η διατήρηση της ενότητας της ευρωζώνης.

«Το θέμα και ο σκοπός είναι πάντα ο ίδιος. Επιθυμούμε να διατηρήσουμε την ενότητα της ευρωζώνης. Γι’ αυτό υπάρχει μεγάλη προθυμία από τους πιστωτές της Ελλάδας ή τους πολιτικούς εταίρους στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέλος της οποίας είναι η Ελλάδα, να γίνει κάτι ώστε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της. Όμως αυτό προϋποθέτει επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να σταθεί στα πόδια της και όχι απλώς να θέλει να επιβάλει όρους σε αυτούς που της δείχνουν αλληλεγγύη».

Όταν ρωτήθηκε για τα δημοσιεύματα που θέλουν τον Σόιμπλε να διαφωνεί με τη στρατηγική της Μέρκελ σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα, αλλά και για τον κίνδυνο δημιουργίας ρήγματος στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης, ο Ρέτγκεν απάντησε:

«Η εδραίωση της ενότητας της Ευρώπης στο πλαίσιο του δυτικού κόσμου, αυτό πιστεύω ότι είναι το πραγματικό στρατηγικό καλό το οποίο πρέπει να επιτύχουμε. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η γερμανίδα καγκελάριος με όλους τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς. Όμως και η Ελλάδα πρέπει να κάνει το χρέος της, και αυτή πιστεύω ότι είναι η αδιαμφισβήτητη, σωστή πορεία της κυβέρνησης».