Γράφουν οι Αναστασία Γαλάνη, Παναγιώτης Τζαννετάτος

Αιχμές, καταγγελίες και διάφορες εκδοχές προκάλεσε, η μέχρι πρότινος μάλλον συνηθισμένη, είσοδος ανδρών των ΜΑΤ μέσα στη Βουλή για να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα.

Το εν λόγω θέμα δημιούργησε... σωρεία σχολίων από όλες τις πλευρές, με την πλευρά της Βουλής να τονίζει ότι πρέπει να τηρούνται σε κάθε περίπτωση οι Κανονισμοί, τους αστυνομικούς να καταγγέλουν προσβλητικές συμπεριφορές και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να αφήνει «καρφιά».

Συγκεκριμένα, αιχμές φέρεται να άφησε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, για την Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου και το περιστατικό με τα ΜΑΤ.

«Ο θεσμός της Ελληνική Αστυνομίας δεν πρόκειται να αμαυρωθεί. Στην Δημοκρατία οι θεσμοί πρέπει να δείχνουν αλληλοσεβασμό», ήταν το σχόλιο του κ. Πανούση για την κυρία Κωνσταντοπούλου από την περιοδεία του στην Μαγνησία. «Δεν μπορεί να υποτιμάται (και άλλη φορά έχει συμβεί) η αστυνομία και να θεωρείται παρείσακτη στο προαύλιο της Βουλής, ενώ δεν είναι παρείσακτοι άλλοι που δεν εκπροσωπούν το νόμο και την τάξη» πρόσθεσε.

Η εκδοχή της Βουλής

Από την άλλη, κύκλοι της Βουλής, διευκρινίζουν ότι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε αφορούσε στην άρνηση του άνδρα των ΜΑΤ να παραδώσει το όπλο του, το κινητό του και την ταυτότητά του, όπως προβλέπει ο Κανονισμός, για όσους εισέρχονται στους χώρους του Κοινοβουλίου.
 
Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι οι αστυνομικοί πιθανόν να είχαν συνηθίσει να εισέρχονται στο Κοινοβούλιο χωρίς να τηρείται το πρωτόκολλο, ωστόσο αυτό πλέον δεν ισχύει και θα πρέπει όλοι ανεξαιρέτως όσοι επιθυμούν να μπουν στη Βουλή να τηρούν αυστηρά τους κανονισμούς.

Τι καταγγέλλουν οι αστυνομικοί

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με καταγγελίες της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, το περιστατικό με την Πρόεδρο της Βουλής έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου όταν ο επικεφαλής αστυνομικός της διμοιρίας των ΜΑΤ που είχε βάρδια επί της οδού Ακαδημίας ζήτησε να μπει η διμοιρία στο κτίριο για να χρησιμοποιήσουν αστυνομικοί τη τουαλέτα καθώς την ώρα εκείνη όλα τα γύρω καταστήματα ήταν κλειστά.

Τη στιγμή εκείνη αποχωρούσε η κυρία Κωνσταντοπούλου η οποία, όπως λένε αστυνομικοί επέπληξε έναν τροχονόμο που ήταν στην είσοδο που επέτρεπε την πρόσβαση στο κτίριο των συναδέλφων του και στη συνέχεια είχε έντονο διάλογο με τον επικεφαλής της διμοιρίας.

Ασφάλεια του κτιρίου της Βουλης

«Δεν ζητήθηκε τίποτα περισσότερο από το να γίνει ο τυπικος έλεγχος και να τηρηθεί το πρωτόκολλο ασφαλειας. Δεν είναι δυνατό η ταυτοποίηση να γίνεται επειδή κάποιος φοράει στολή και κουβαλάει κουμπούρι. Εξάλλου στο παρελθόν η αστυνομία έχει καταγεγραμμένες επιθέσεις από μεταμφιεσμένους σε αστυνομικούς κακοποιούς».