Πολύς λόγος έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες για εκλογές και μάλιστα με την υπάρχουσα κυβέρνηση, παρ' ό,τι καθηγητές υπογραμμίζουν ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, αν δεν περάσει ένας χρόνος από τον σχηματισμό της. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες ο Νίκος Βούτσης τόνιζε ότι μπορούν να διεξαχθούν εκλογές με την υπάρχουσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς την διαδικασία διερευνητικών εντολών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ακολούθως σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Την απάντηση στον κ. Βούτση έδωσε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος τονίζοντας: «'Εχω να παρακαλέσω τον κ. Βούτση να δει προσεκτικά την ειδική διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 41 που προβλέπει τι γίνεται τον πρώτο χρόνο μετά από εκλογές» λέγοντας ότι μπορεί να εφαρμοστεί μόνο η διαδικασία των διερευνητικών εντολών ή αν η κυβέρνηση διατηρεί τη δεδηλωμένη, η διαδικασία του διορισμού εκλογικής κυβέρνησης είτε οικουμενικής είτε υπηρεσιακής με Πρόεδρο Ανωτάτου Δικαστηρίου. Από κει και πέρα όμως το πρόβλημα είναι ουσιαστικό».

Ηλίας Νικολόπουλος: Δεν μπορούν να γίνουν εκλογές πριν τον έναν χρόνο από πρόωρη διάλυση Βουλής

Ο κ. Ηλίας Νικολόπουλος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο διευκρινίζει: «Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για εκλογές τους τελευταίους μήνες και προσωπικά το έχω τονίσει σε πολλές συνεντεύξεις μου ότι, σύμφωνα με το άρθρο 41 παρ. 4 του Συντάγματος, δεν μπορούν να γίνουν εκλογές, εφόσον η κυβέρνηση έχει προέλθει από πρόωρη διάλυση της Βουλής, όπως συμβαίνει στην δική μας περίπτωση, και αν δεν έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα ενός χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν φτάσει ο Φεβρουάριος του 2016 η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει εκλογές ως έχει».

Ο συνταγματολόγος, ωστόσο, επισημαίνει ότι σε αυτή την διάταξη υπάρχουν δύο εξαιρέσεις: Η πρώτη αφορά στην παραίτηση της κυβέρνησης, η οποία μετά θα ακολουθήσει την πορεία των διερευνητικών εντολών, και στην συνέχεια στον σχηματισμό υπηρεσιακής - προσωρινής κυβέρνησης, όπως συνέβη πριν από τρία χρόνια, με την κυβέρνηση Παναγιώτη Πικραμένου. 

Η δεύτερη περίπτωση είναι όταν δύο φορές η Βουλή έχει καταψηφίσει δύο φορές την ήδη υπάρχουσα κυβέρνηση, κάτι που δεν ισχύει στην δική μας περίπτωση. 

Γίνεται λοιπόν σαφές ότι δεν μπορεί η χώρα να προχωρήσει σε εκλογές, χωρίς να υπάρξει η χρονική περίοδος μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης, μετά από διερευνητικές εντολές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Ο κ. Νικολόπουλος καταλήγει:

Αν η κυβέρνηση θέλει να ζητήσει την άποψη του λαού για ένα κρίσιμο θέμα και το επιθυμεί σύντομα, μπορεί να το κάνει, με τη διενέργεια δημοψηφίσματος, στο οποίο μπορεί να προχωρήσει, έχοντας πλειοψηφία μόνο 151 ψήφων, και το οποίο, θέλει ως ελάχιστη χρονική περίοδο προκήρυξης τις 15 ημέρες.