Ούτε ένα βήμα επι της ουσίας εμπρός δεν πήγαν τη διαπραγμάτευση και το ελληνικό ζήτημα ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, στη συνάντηση με τον γερμανό ομολογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Kαι μπορεί ο Γιάνης Βαρουφάκης να χαρακτήρισε μακρά και παραγωγική τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και να κάλεσετους εκλεγμένους πολιτικούς της Ευρώπης να αναλάβουν την ευθύνη τους για το μέλλον της ευρωζώνης, ωστόσο το μέλλον της ευρωζώνης και ιδιαίτερα της Ελλάδας παρέμεινε αβέβαιο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ναι μεν και από τις δύο πλευρές αναγνωρίστηκε το πρόβλημα ωστόσο υπάρχουν διαφωνίες για την επίλυσή του.  

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, η συνάντηση με τον κ. Σόιμπλε, ήταν σε εξαιρετικά φιλική ατμόσφαιρα, η οποία -όπως είπε- θα βοηθήσει στην ενίσχυση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης. 

«Ο δρ. Σόιμπλε και εγώ είχαμε μία μακρά, παραγωγική συζήτηση. Αυτές είναι δύσκολες στιγμές για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικά για την Ευρωζώνη και είναι καθήκον των εκλεγμένων πολιτικών να αναλάβουν την ευθύνη σε υψηλό επίπεδο και να προσπαθήσουν να φθάσουν σε μία συμφωνία, η οποία ειναι απολύτως απαραίτητη για τη συνοχή της Ευρωζώνης, για την ΕΕ» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ έκανε λόγο για «ιστορικό καθήκον».

Για τον γερμανό ομόλογό του είπε:

Έχουμε κοινή αντίληψη για το πρόβλημα και ο σκοπός ήταν η προσπάθεια να επιτύχουμε μία από κοινού σχεδιασμένη και συμφωνηθείσα λύση στο αδιέξοδο, στο οποίο δυστυχώς βρισκόμαστε τα τελευταία χρόνια. Πιστεύω ότι η σημερινή συζήτηση θα βοηθήσει ιδιαίτερα στην ενίσχυση της διαδικασίας των τελευταίων ημερών, εβδομάδων μέχρι να καταλήξουμε σε μία τελική συμφωνία.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν υπήρξαν κάποιες συγκεκριμένες παραχωρήσεις, ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε:

Δεν διαπραγματευόμασταν. Θέταμε κοινό τόπο.

Στο ίδιο κλίμα πάντως είχε πραγματοποιηθεί και η συνάντηση των δύο ανδρών τον Φεβρουάριο, όπου είχαν συμφωνήσει ότι διαφωνούν. Τέσσερις μήνες αργότερα... τίποτα δεν έχει αλλάξει.