Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Ισχυρό όσο ποτέ άλλοτε είναι το σενάριο να προσφύγει στον ελληνικό λαό ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με βάσει τα όσα εξελίσσονται στο πεδίο της διαπραγμάτευσης Αθήνας και… θεσμών. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν όλα τα πιθανά εναλλακτικά σενάρια για την επόμενη μέρα και φαίνεται ότι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μια νέα εκλογική αναμέτρηση δεν μπορεί να είναι επιζήμια για την κυβέρνηση, αλλά το αντίθετο: θα της ενισχύσει την διαπραγματευτική ισχύ και θα της δώσει άλλη ώθηση για τη μεγάλη συζήτηση που θα γίνει το φθινόπωρο για τη μεγάλη συμφωνία. 

Ο Πρωθυπουργός και το επιτελείο του εκτιμούν ότι έστω και δύσκολα η μικρή συμφωνία θα υπάρξει έως τις 14 Ιουνίου και θα επέλθει συμβιβασμός. «Οι διαπραγματεύσεις έχουν τα πάνω τους και τα κάτω τους. Οι συμβιβασμοί έρχονται μόνο με αμοιβαίες υποχωρήσεις» λένε και εμμένουν ότι θα βρεθεί κοινός τόπος. 

Πέρα από αυτό όμως, η κυβέρνηση έχει οργανωθεί δια παν ενδεχόμενο και το σενάριο των πρόωρων εκλογών εξετάζεται, είτε δεν έλθει συμφωνία και υπάρξει ρήξη, αλλά ακόμα και στην περίπτωση που η συμφωνία επιτευχθεί. 

Υπάρχουν υπέρ και κατά στο σενάριο των πρόωρων εκλογών και δεν φαίνεται να το απορρίπτει ο Πρωθυπουργός, ειδικά σε αυτή τη φάση που έχει το «πάνω χέρι», διατηρεί το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις και μπορεί κάλλιστα να εκμεταλλευθεί την ανυπαρξία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Μια εκλογική αναμέτρηση ενδέχεται, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, να βοηθήσει περαιτέρω την κυβέρνηση στη μεγάλη μάχη που δίνει όχι απλά για να κλείσει μια συμφωνία που θα αφορά το χρηματοδοτικό κενό, αλλά με κεντρικό στόχο την απομείωση του χρέους. 

«Υπομονή, πίστη και ομόνοια» είναι το τρίπτυχο του Μεγάρου Μαξίμου αυτές τις κρίσιμες ώρες. Υπομονή γιατί οι διαπραγματεύσεις είναι επίμονες και επίπονες, πίστη στον τελικό στόχο της κυβέρνησης που δεν είναι άλλος από την επίτευξη μιας συμφωνίας αμοιβαίας επωφελούς και όχι η έλευση μνημονιακών μέτρων και ομόνοια διότι μια κυβέρνηση πρέπει να έχει ενότητα σε όλα τα επίπεδα για να στεφθεί με επιτυχία η προσπάθειά της, από το Μέγαρο Μαξίμου έως την κομματική και κοινωνική βάση.