Σφοδρά πυρά κατά των δανειστών εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη του στην γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, κατηγορώντας τους ότι «τορπιλίζουν τις συζητήσεις» με την Αθήνα, αφήνοντας αιχμές ότι δεν θέλουν συμφωνία.

Σύμφωνα με απόσπασμα της συνέντευξης του έλληνα ΥΠΟΙΚ, που δημοσιεύεται στον ιστότοπο της εφημερίδας, δηλώνει ότι η πρόταση των πιστωτών δεν αποτελεί λύση για την κρίση. «Κάνεις μία τέτοια πρόταση μόνο εάν δεν θέλεις συμφωνία» τονίζει ο κ. Βαρουφάκης.

Yπογραμμίζει ότι παά το γεγονός πως οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται εδώ και μήνες, οι δανειστές συνεχίζουν να έχουν τις ίδιες απαιτήσεις που είχαν από την αρχή των συνομιλιών.

Αντίθετα, η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει από την πλευρά της «σημαντικές παραχωρήσεις» πρόσθεσε. Για παράδειγμα, προσφέρει ένα πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, «στου οποίου την επίδραση» δεν πιστεύει o κ. Βαρουφάκης, «μόνο και μόνο για να πλησιάσουμε στις θέσεις τους». Η Αθήνα πρότεινε «μία αύξηση στο ΦΠΑ, η οποία είναι πολύ προβληματική» για την ελληνική οικονομία. Ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε, επίσης, ότι θα προσπαθήσει «να μείνει αισιόδοξος μέχρι την τελευταία στιγμή», αλλά τώρα πρέπει «να κινηθεί η άλλη πλευρά».

 

Ο ΥΠΟΙΚ επέκρινε ακόμη τους δανειστές για το γεγονός ότι δεν έχουν αποδεχθεί καμία πρόταση για μακροπρόθεσμη λύση της ελληνικής κρίσης, ούτε έχουν καταθέσει κάποια δική τους. «Δεν θέλουμε ούτε ένα επιπλέον ευρώ για το ελληνικό κράτος. Όμως προτείνουμε να αναδιανεμηθούν τα χρέη μεταξύ των τριών θεσμών της τρόικας», είπε. Θα έπρεπε δηλαδή τα χρέη της ΕΚΤ να μεταβιβαστούν στον ESM και οι τόκοι και οι αποπληρωμές που θα προκύψουν εκεί να προσδεθούν από το 2021 και μετά στην οικονομική ανάπτυξη, σημειώνεται.

Χωρίς μια τέτοια αναδιάρθρωση του χρέους και ένα πρόγραμμα επενδύσεων για να αναζωογονηθεί η ελληνική οικονομία «δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα», διαμήνυσε. Απλώς θα αναβαλλόταν το Grexit για το 2021 και καμία επιχείρηση δεν επρόκειτο να επενδύσει. Χωρίς μια λύση σε αυτά τα ερωτήματα «δε θα υπογράψουμε καμία συμφωνία», τόνισε. Η κυβέρνησή του «έχει πει από την πρώτη στιγμή ότι χρειάζεται ένα συνολικό σχέδιο» και αυτό «δεν μπορεί να μην συμπεριλαμβάνει και την κατάσταση του χρέους».