«Καρφιά» προς την Αθήνα έριξε ο ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, με αφορμή το «αγκάθι» του ασφαλιστικού στη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές.

Ο κ. Ρέντσι χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός οι Ιταλοί να πληρώνουν για ένα ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα πιο γενναιόδωρο από το δικό τους. «Είπα στον Αλέξη ότι στηρίζουμε την Ελλάδα. Είναι, όμως, αδιανόητο οι Ιταλοί που σταμάτησαν να πληρώνουν τις πρόωρες συντάξεις στους Ιταλούς, να δεχθούν να τις πληρώνουν στους Έλληνες. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που κάναμε και εμείς» ανέφερε ο ιταλός πρωυπουργός το βράδυ της Κυριακής, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο πλαίσιο της G7 στη Βαυαρία.

Ο κ. Ρέντσι πρόσθεσε ότι «με άλλα λόγια, η κυβέρνηση Τσίπρα πρέπει να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις: να μεταρρυθμίσει το ασφαλιστικό, να σταματήσει τη φοροδιαφυγή, να μεταρρυθμίσει το φορολογικό σύστημα».

«Υπάρχει πλήρης συμφωνία στη G7 ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά οι έλληνες πολίτες, στην πραγματικότητα η ελληνική κυβέρνηση, θα πρέπει να είναι οι πρώτοι που θα πρέπει να δώσουν ένα σήμα».