Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Ευθύνες στη Δικαιοσύνη για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την υπόθεση του σκανδάλου της Siemens αλλά και του πολιτικού συστήματος για την πρόθεσή του να διερευνήσει τις ευθύνες των πολιτικών προσώπων απέδωσε ο Σήφης Βαλυράκης.

Μιλώντας στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που ασχολείται με το σκάνδαλο, ο τότε επικεφαλής της εξεταστικής επιτροπής έδωσε στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο ουσιαστικά έκλεισε η υπόθεση χωρίς το ελληνικό δημόσιο να διεκδικήσει την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη από τις μίζες της γερμανικής εταιρίας.

Την ίδια ώρα, η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου εξέφρασε την άποψη ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με την Siemens είναι άκυρος καθώς δεν κυρώθηκε μέσα στο χρόνο τον οποίο απαιτούσε ο νόμος πάνω στον οποίο βασίστηκε.  Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να καλέσει στην επιτροπή τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα που επί θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών, το ελληνικό δημόσιο υπέγραψε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, ο κ. Βαλυράκης αναφέρθηκε στην πραγματοποιηθείσα εξεταστική επιτροπή του 2010, κατά τη διάρκεια της οποίας ελέχθηκαν συμβάσεις όπως η ψηφιοποίηση του δικτύου του ΟΤΕ (σύμβαση 2008), την υπόθεση του C4I, αλλά και τις προμήθειες του ΟΣΕ στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων.

«Η εξεταστική προσπάθησε να κινηθεί σε αυτό το εύρος αλλά αντιμετώπισε δυσκολίες», είπε ο κ. Βαλυράκης και πρόσθεσε: «αντιμετώπισε όμως δυσκολίες όπως την δυσφορία από τη πλευρά της Δικαιοσύνης που αρχικά αρνιόταν να δώσει πρόσβαση στη δικογραφία». Σημείωσε ακόμα ότι ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός δεν φαινόταν διατεθειμένος να συνδράμει το έργο της εξεταστικής, αναφέροντας ως παράδειγμα την περίπτωση της κ. Βελώνη από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους που εκτίμησε τότε πως δεν υπήρχε ζημιά από το σκάνδαλο σε βάρος του Δημοσίου.

Επιχειρώντας να ξετυλίξει το κουβάρι της κωλυσιεργίας τόσο από την πλευρά της Δικαιοσύνης όσο και από την πλευρά της Βουλής ο κ. Βαλυράκης είπε πως η πρώτη φορά που ήρθε δικογραφία στη Βουλή, ήταν το 2006 για την υπόθεση τou C41. Όπως εξήγησε όμως η υπόθεση δεν ήρθε στην Ολομέλεια όπως και το 2008 με το πρόσχημα πως διεξάγεται έρευνα από τη Δικαιοσύνη. Στη συνέχεια και πάλι το 2009 η Βουλή δεν εγκρίνει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, κάτι που κάνει τελικά το 2010, χωρίς όμως να προχωρήσει σε σύσταση προανακριτικής παρά τις ενδείξεις που υπήρχαν για ευθύνες πολιτικών προσώπων.

«Από τη μια η Δικαιοσύνη έχει περιέλθει σε ακινησία για τα μη πολιτικά πρόσωπα από την άλλη το κοινοβούλιο αρνιόταν να ερευνήσει την υπόθεση  λέγοντας πως την ερευνά η Δικαιοσύνη», σημείωσε.

Ακόμα ο κ. Βαλυράκης, αναφέρθηκε στη στάση του τότε ανακριτή της υπόθεσης της Siemens, Νίκου Ζαγοριανού ο οποίος όπως είπε, αρνήθηκε να δώσει τη δυνατότητα στα μέλη της εξεταστικής να έχουν πρόσβαση στη Δικογραφία όπως και στους ίδιους τους κατηγορούμενους. « Αποδείχθηκε ότι ο κ. Ζαγοριανός επιλέχθηκε λόγω της απειρίας του», δήλωσε χαρακτηριστικά κει εξήγησε ότι όταν πήγε στο σπίτι του Χριστοφοράκου δεν κατίσχυσε τα φορολογικά βιβλία ούτε τον προσωπικό του υπολογιστή.

Κλήση Στουρνάρα  

Την ίδια στιγμή, η κ. Κωνσταντοπούλου δήλωσε πως θεωρεί ήδη άκυρο τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ του Δημοσίου και της Siemens και ανακοίνωσε την πρόθεσή της να καλέσει τον Γ. Στουρνάρα στην επιτροπή. Και αυτό γιατί ως υπουργός Οικονομικών είναι το πρόσωπο που υπέγραψε την συμφωνία παρά το γεγονός ότι είχαν περάσει ήδη δύο προκάτοχοί του που δεν το έκαναν.

Όπως εξήγησε η Πρόεδρος στις 24 του Γενάρη του 2011 κατατέθηκε το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής όμως η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής έγινε στα μέσα του Ιουνίου του ίδιου χρόνου.  Στις 17 Ιούλη του ίδιου χρόνου ανατίθεται- σύμφωνα πάντα με την Πρόεδρο- από τον τότε υπουργό Οικονομικών Βαγγέλη Βενιζέλο στο γερμανικό γραφείο της εταίρας Hogan Lovells να καταθέσει σχέδιο για εξωδικαστικό συμβιβασμό. 

Στη συνέχεια και κατά την τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας πριν την διεξαγωγή των εκλογών του 2012 ψηφίζεται νόμος που εξουσιοδοτεί τον τότε υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη να υπογράψει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μέσα σε 45 μέρες. «Το νομοσχέδιο είχε όρο που έλεγε ότι χρειάζεται κύρωση μέσα σε 45 μέρες. Ο κ. Σαχινίδης δεν την υπέγραψε ποτέ, ούτε ο κ. Ζανιάς, αλλά ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος το έκανε εκπρόθεσμα! Η υπογραφή ήταν εκπρόθεσμη», είπε.