Εντείνουν τις πιέσεις προς την Αθήνα οι δανειστές, ενόψει της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ την Τετάρτη στις Βρυξέλλες κι ενώ ο χρόνος για λύση στο ελληνικό ζήτημα στερεύει.

Τα πιο ηχηρά μηνύματα ήρθαν από τη Βαυαρία και τη σύνοδο των ηγετών της G7. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διαμήνυσε προς την Ελλάδα ότι θα πρέπει να σοβαρευτεί στο θέμα των μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας ότι «οφείλει να λάβει σκληρές αποφάσεις». «Πιστεύω ότι όλοι επιθυμούν να βρεθεί μια λύση και όλοι εργάζονται σκληρά για να συμβεί αυτό. Χρειάζεται μια ευελιξία από όλες τις πλευρές και είναι αναγκαίες αυστηρές επιλογές από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Θέλουμε η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωζώνη, αλλά οι τρεις θεσμοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι η αλληλεγγύη προϋποθέτει να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα. Υπάρχει σημαντική πρόοδος αλλά δεν υπάρχει πολύ χρόνος. Γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε πολύ δουλειά. Θα συζητήσουμε με τον Αλέξη Τσίπρα την Τετάρτη δήλωσε από την πλευρά της η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ υπογραμμίζοντας ότι «ο χρόνος τελειώνει, κάθε ημέρα μετράει».

Από την πλευρά του, ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ επεσήμανε πως η Ελλάδα αποτελεί κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία.«Η Ελλάδα αποτελεί κίνδυνο, εφόσον η κατάσταση δεν ξεκαθαριστεί σύντομα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ολάντ. «Η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της πρέπει να επιταχύνουν τις συνομιλίες προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από το τέλος Ιουνίου ώστε να αποφευχθούν αμφιβολίες και φαινόμενα κερδοσκοπίας αναφορικά με το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη», συνέχισε και σημείωσε πως «υπάρχει μια προθεσμία για το τέλος Ιουνίου».

Λίγες ώρες αργότερα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, εκφράζοντας την ενόχλησή του προς την ελληνική πλευρά -στον απόηχο του περιβόητου του τηλεφωνήματος του Σαββάτου που δεν έγινε ποτέ- επαναλαμβάνοντας ότι στην περίπτωση που δεν αποστείλει εναλλακτικές προτάσεις η Αθήνα τότε δεν θα έχει νόημα η σύσκεψη της Τετάρτης. «Πρέπει κανείς να τηρεί κάποιους συγκεκριμένους κανόνες και κάποιος όπως εγώ που επί μήνες προσπαθεί να στήσει γέφυρες, χρειάζεται και το ελληνικό μέρος της γέφυρας και αυτό δεν το βλέπω αυτή τη στιγμή» είπε χαρακτηριστικά στο γερμανικό Ν24.