Με ερωτήσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκεριίνι, απάντησε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη στη νέα παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995 ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ από τον αντιπρόεδρο της Βουλής της γειτονικής χωρας Αντόνιο Μιλοσόσκι, ο οποίος φωτογραφήθηκε ξανά κρατώντας σημαία με τον ήλιο της Βεργίνας, αυτή τη φορά μάλιστα στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

Λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ στο Στρασβούργο όπου επιχείρησε να πείσει τους ευρωβουλευτές και των 28 κρατών μελών ότι η χώρα του πληρεί τις προϋποθέσεις για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και ότι σέβεται τους κανόνες καλής γειτονίας , ο αντιπρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ διαψεύδει τον πρωθυπουργό του στην πράξη. 

Αν και σύμφωνα με την ενδιάμεση συμφωνία  η ΠΓΔΜ απαγορεύεται να χρησιμοποιεί με οποιονδήποτε τρόπο το σύμβολο του ήλιου της Βεργίνας  σε όλες τις μορφές που αυτό εμφανίζεται στην εθνική σημαία της πριν από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας (παράγραφος 2 του άρθρου 7 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας) ο Αντόνιο Μιλοσόσκι για μια ακόμη φορά δείχνει ασέβεια προς τους διεθνείς κανόνες και χρησιμοποιεί τα απαγορευμένα σύμβολα. 

Η κυρία Σπυρακη ερωτά την Επιτροπή αλλα και την Υπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. αν οι ανέργειες του κ. Μιλοσόσκι συνάδουν με την πνεύμα της καλής γειτονίας που αποτελεί προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ

Ολόκληρη η ερώτηση της ευρωβουλευτού της ΝΔ και του ΕΛΚ έχει ως εξής: 

Από την έναρξη ισχύος της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 ανάμεσα στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Ελλάδα, η Π.Γ.Δ.Μ. απαγορεύεται να χρησιμοποιεί με οποιονδήποτε τρόπο το σύμβολο του ήλιου της Βεργίνας  σε όλες τις μορφές που αυτό εμφανίζεται στην εθνική σημαία της πριν από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας (παράγραφος 2 του άρθρου 7 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας).
 
Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου της Π.Γ.Δ.Μ. Antonio Milososki δημοσίευσε στις 8 Ιουνίου 2015 φωτογραφία του στην τοποθεσία NaselbaCaska, στο κεντρικό τμήμα της Π.Γ.Δ.Μ, κρατώντας σημαία που φέρει το σύμβολο του ήλιου της Βεργίνας, όπως ακριβώς αυτό εμφανίζεται στην προ ενάρξεως ισχύος της συμφωνίας εθνική σημαία της Π.Γ.Δ.Μ., παραβιάζοντας συνεπώς την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995.
 
Ερωτάται η  Ύπατη Εκπρόσωπος κατά πόσο η ως άνω πράξη του Αντιπροέδρου του Κοινοβουλίου της Π.Γ.Δ.Μ. συνάδει:
 
A. με το πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας, που αποτελεί προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της Π.Γ.Δ.Μ.
 
B. με το πνεύμα της πρότασης του Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απόδοση έναρξης ημερομηνίας διαπραγματεύσεων στην Π.Γ.Δ.Μ.
 
Γ. με την παραίνεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης σχετικά με το όνομα της Π.Γ.Δ.Μ.