«Η κυβέρνηση επιδιώκει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για όλα τα λιμάνια της χώρας» ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Νικήτα Κακλαμάνη.

Η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, βρίσκεται σε μια διπλή διαπραγμάτευση: με τους εταίρους μας σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κομμάτι (στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης) και, δεύτερον, για την ίδια τη σύμβαση και τη βελτίωσή της σε μια προσπάθεια να υπάρξει αλλαγή όρων χωρίς την ακύρωση της σύμβασης (είτε για μέρος του λιμανιού είτε για τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του).

Όπως επισήμανε ο κ. Σταθάκης «η κυβέρνηση δεν θα είχε αυτήν την πολιτική για τον ΟΛΠ. Είχαν προαποφασιστεί αυτά, και είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση προσπαθεί να βελτιώσει τους όρους».

Τι απάντησε για τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου Επενδύσεων

«Η Ελλάδα έχει διατυπώσει την αντίθεση της και τις επιφυλάξεις της για τη συνέχιση αυτής της διαδικασίας υπό τους όρους που γίνεται σήμερα» σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Λαπαβίτσα, σχετικά με την αποτροπή της σύναψης και έγκρισης της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου Επενδύσεων (ΤΤΙΡ).

Όπως επισήμανε ο κ. Σταθάκης η διαδικασία αυτή δεν αφορά το εμπόριο, και υπάρχουν τρεις ενότητες κριτικής για αυτή: α) γίνεται υπό ένα αυστηρό πλαίσιο αδιαφάνειας, β) αμφισβητεί τη δυνατότητα του κράτους ή της ΕΕ να αλλάξει τους όρους λειτουργίας σε διάφορους τομείς και δίνει τη δυνατότητα στον ιδιώτη επενδυτή να αμφισβητεί τη δυνατότητα του κράτους ή της ΕΕ να νομοθετεί και γ) ενστάσεις επιμέρους κρατών για επιμέρους ρυθμίσεις.