«Δεν υπάρχει πολύς χρόνος… Κάθε  μέρα μετράει τώρα», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είπε από την πλευρά του ότι «κάποιος όπως εγώ που επί μήνες προσπαθεί να στήσει γέφυρες, χρειάζεται και το ελληνικό μέρος της γέφυρας και αυτό δεν το βλέπω αυτή τη στιγμή». 

Όπως αντιλαμβάνεστε, οι δανειστές συνεχίζουν να πιέζουν. Μάλιστα, θα επαναλάβουμε ότι όσο πλησιάζει το ενδεχόμενο συμφωνίας, τόσο οι πιέσεις μεγαλώνουν. Σαν το σκοτάδι ένα πράμα, που γίνεται πιο βαθύ λίγο πριν έρθει η αυγή. 

Κρατάμε τη θετική πλευρά των όσων διαδραματίζονται καθημερινά, ελπίζοντας ότι το «ατύχημα» θα αποφευχθεί. Κρατάμε την αίσθηση που αποπνέουν αμφότερες οι πλευρές της ακανθώδους διαπραγμάτευσης, τα θετικά μηνύματα ότι τελικά η ρήξη θα αποφευχθεί και θα βρεθεί κοινός τόπος για συμφωνία.  

Για παράδειγμα, δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με τη Wall Street Journal η οποία επικαλείται ευρωπαϊκές πηγές, ο Γιούνκερ, πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα, να εξεταστεί το ενδεχόμενο, οι δανειστές, να προσφέρουν στην Ελλάδα τα 10,9 δισ. ευρώ που υπάρχουν στον ESM και προορίζονται για τυχόν ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.  

Δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι η Αυγή, λίγες ώρες πριν την WSJ, ανέφερε πως τα χρηματοδοτικά κενά που απομένουν μπορούν να κλείσουν με την εκταμίευση των δόσεων που εκκρεμούν και, ενδεχομένως, με τη διάθεση ενός μέρους των χρημάτων (10,9 δισ.) που υπάρχουν στο ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.  

Δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι το Iskra.gr (του Λαφαζάνη και της Αριστερής Πλατφόρμας) διαπιστώνει ότι οι πιστωτές, στέλνουν προς την ελληνική κυβέρνηση ιταμά τελεσίγραφα αξιώνοντας την άνευ όρων παράδοσή της εντός των επόμενων δύο ημερών.  

Ο Τσίπρας ετοιμάζεται να συναντηθεί εκ νέου με Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ αύριο στις Βρυξέλλες. Στην πρωτεύουσα του Βελγίου βρίσκονται ήδη οι υπεύθυνοι της ελληνικής διαπραγμάτευσης, ο Τσακαλώτος και ο Παππάς, οι οποίοι πραγματοποιούν συναντήσεις αναζητώντας συγκλίσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές.  

Εξάλλου, ο Γιούνκερ έχει δηλώσει ότι «χρειαζόμαστε εναλλακτικές προτάσεις από την Ελλάδα και σε περίπτωση που δεν υπάρξουν, δεν έχει νόημα να πραγματοποιηθεί η συνάντηση της Τετάρτης».  

Δεν γνωρίζουμε αν μπορεί να υπάρξει συμφωνία εντός των επόμενων δύο ημερών όπως υπονοεί το Iskra.gr. Εκτίμησή μας ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο, για να μην πούμε αδύνατο. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι η συμφωνία έρχεται. Και θα περιέχει και επώδυνους όρους. Η διαχείρισή της στο εσωτερικό, θεωρείται δύσκολη αλλά όχι απαγορευτική. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα…