Ελλάδα και Ευρώπη πρέπει να τα βγάλουν πέρα μόνες τους χωρίς την βοήθεια των ΗΠΑ αναφέρει ο αρθρογράφος Ian Bremmer σε άρθρο του στο TIME.

Κάθε μέρα που περνάει σύμφωνα με τον Bremmer, Ελλάδα και πιστωτές παίζουν την γάτα με το ποντίκι. Ποια είναι η θέση των ΗΠΑ σε όλα αυτά; Θέλουν μια σταθερή, δυνατή ΕΕ που θα συντονίζει προτεραιότητες εξωτερικού ενδιαφέροντος όπως η Ρωσία, οι ISIS και η άνοδος της Κίνας. Και στο θέμα Ελλάδας – Ευρώπης, οι Αμερικανοί θέλουν να λύσουν τις διαφορές τους μεταξύ τους.

Ποια είναι οι στρατηγική των ΗΠΑ σε όλο αυτό; Σύμφωνα με τον Bremmer αναφέρει υπάρχουν τρεις πτυχές: Στην πραγματικότητα είναι ένα ασυνάρτητο μείγμα της εικόνας που έχουν για τον εαυτό τους: της απαραίτητης Αμερικής, της οικονομικά ισχυρής Αμερικής και της ανεξάρτητης Αμερικής.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Ομπάμα στους G7 ζήτησε από την Ελλάδα να πάρει σοβαρά την κατάσταση στα χέρια της και να προχωρήσει άμεσα σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Λίγο αργότερα, όμως, είπε πως αυτο πρέπει να το κάνουν και οι δύο πλευρές. Ελλάδα και πιστωτές πρέπει να επιδείξουν την αναγκαία ευελιξία και να πάρουν σκληρές αποφάσεις προκειμένου να επιλύσουν το πρόβλημα.

Αυτό, εξηγεί ο Bremmer οφείλεται στο εξής: «Τα σχόλια αυτά αντικατοπτρίζουν την αμερικανική υπερηφάνεια, απότοκη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι ΗΠΑ θεωρούν πως μπορούν να εγγυηθούν την παγκόσμια ασφάλεια. Αυτό συνοδεύεται από την αίσθηση του δικαιώματος που απαιτεί να έχει η μόνη υπερδύναμη του κόσμου όταν τα πράγματα πηγαίνουν στραβά στον κόσμο. Αυτή είναι η γενική κοσμοθεωρία των ΗΠΑ».

Υπάρχει, όμως, και η οικονομική διάσταση της χώρας που επιθυμεί να δρα παρασκηνιακά και να αφήσει το προβάδισμα στη Γερμανία.

Πέραν της οικονομικής συνεισφοράς των ΗΠΑ στο ΔΝΤ, η Ουάσιγκτον δεν προσφέρει στην πραγματικότητα τίποτα σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Τίποτα που να έχει πραγματική αξία και να μειώνει το χάσμα ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της. Αυτή η προσέγγιση έχει να κάνει με την ανεξαρτησία της Αμερικής και που είναι σαν να λέει στους Ευρωπαίους «λύστε μόνοι σας το πρόβλημα». Όπως θυμίζει ο Bremmer, οι Αμερικανοί δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την ευρωπαϊκή ενότητα και, τελικά, αυτή η ιστορία δεν ανήκει στην Ουάσιγκτον.